Sınıf öğretmenlerinin Türk eğitim sistemi hakkındaki görüşleri
The opinions of classroom teachers about the Turkish education system
  1. Tez No: 853634
  2. Yazar: GİZEM ÇÖKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Eğitim Sistemi, Sınıf Öğretmenleri, Turkish Education System, Classroom Teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı karşılaştırmalı eğitim dersini almış olan öğretmenlerin görüşlerine göre Türkiye'deki eğitim sistemine dair görüşleri değerlendirmektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma olarak desenlemiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 yılında Konya ilinde görev yapan Karşılaştırmalı Eğitim dersini almış veya almakta olan 20 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın katılımcılarının belirlenmesinde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan sorular, iki uzman sınıf öğretmeni ve iki eğitim bilimi uzmanına gösterilmiştir Araştırmada verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından“ Sınıf öğretmenlerinin Türk Eğitim sistemi hakkındaki görüşleri Araştırmasına İlişkin Kullanılan Öğretmen Görüşme Formu”yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular ışığında, eğitim sisteminin sık sık değişmeyip uzun süreli yada özgün programlar oluşturulması, siyasi görüşlerden ayrı tutulması uygulanabilir sisteme uyarlanabilen yenilikler olması, kaliteli öğretmen için öğretmen adaylarına üniversite eğitimi verilirken uygulamalı eğitimin artırılması ve staj eğitim süresinin uzatılması, ülkede bakanlığa ayrılan bütçenin yeterli olması hem öğretmen maaşlarının hem de okullardaki fiziki durum ve araç gereç yeterliliğinin iyileştirilmesi, müfredatta sadeleşme ve ders sürelerinin kısaltılması sağlanarak karışık ve komplike olmasının önüne geçilmesi, meslek yönlendirmesinin sağlıklı bir şekilde yapılıp ilgi ve yeteneklerine göre meslek seçimi yapılması, öğretmenlere devletin gerekli imkan ve olanakları sunması ve gerekli hizmet içi eğitimleri vermesi, öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren okuma alışkanlığı kazandırma ve sevdirme etkinliklerinin artırılması ile ilgili öneriler getirilmiştir. Önerileri uygulama halinde Türk eğitim sistemindeki problemleri en aza indirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the views on the education system in Turkey according to the opinions of teachers who have taken the comparative education course. The research was designed as basic qualitative research, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 20 classroom teachers who have taken or are taking the Comparative Education course working in Konya in 2022-2023. Criterion sampling method was used to determine the participants of the study. In the study, the questions prepared by the researcher were shown to two expert classroom teachers and two educational science experts. In collecting the data in the study, a semi-structured interview form“Teacher Interview Form Used for Research on the Opinions of Classroom Teachers Taking Comparative Education Courses on the Turkish Education System”was used by the researcher. The data obtained was analyzed using the thematic analysis method. In the light of the findings, the education system should not change frequently and long-term or original programs should be created, it should be kept separate from political views, there should be innovations that can be adapted to the applicable system, for quality teachers, the application training should be increased while providing university education to teacher candidates and the internship training period should be extended, the budget allocated to the ministry in the country should be sufficient and both teachers Improving salaries as well as the physical condition and equipment adequacy in schools, preventing the curriculum from becoming confusing and complicated by simplifying the curriculum and shortening course durations, providing career guidance in a healthy way and choosing a profession according to their interests and abilities, providing teachers with the necessary facilities and opportunities and providing them with the necessary services. Suggestions have been made regarding providing in-house training and increasing activities to help students gain reading habits and love reading from an early age. It is possible to minimize the problems in the Turkish education system by applying the recommendations.