Türkiye'de ögrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin egitim ortamındaki iletişim deneyimlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The opinions of foreign students who attend at turkish universities about their communication experiences in educational settings
- Tez No: 234651
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHİDDİN ÖĞÜLMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür, iletisim, Kültürlerarası letisim, Egitim, Culture, Communication, Intercultural Communication, Education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmada Türkiye'de ögrenim gören yabancı uyrukluüniversite ögrencilerinin egitim ortamındaki iletisim deneyimleriincelenmistir. Arastırma grubunu Asya, Afrika, Avrupa ve Türk kökenli58 ögrenci olusturmustur. Verilerin toplanması için, yabancı uyrukluögrencilere Xioafan (2001) tarafından gelistirilen anket uygulanmıstır.Elde edilen veriler SPSS programı ile çözümlenmistir. Analizdeögrencilerin seçeneklerden elde ettigi puan ortalamaları karsılastırılıp enyüksek puan ortalamalarına göre yorumlama yapılmıstır. Ögrencileringenel görüslerinin cinsiyet, sınıf ve geldikleri ülkelere göre farklılasıpfarklılasmadıgı incelenmistir. Bu arastırmada, ögrencilerin geneldeegitim ortamında olumlu iletisim deneyimleri edindikleri ve ögrencileriniletisim deneyimlerinin bazı boyutlarının, geldikleri ülkelere, cinsiyet vesınıfa göre farklılastıgı bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate foreign university students?opinions about their communication experiences at Turkish universities.The study group consists of 58 foreign students having Asian, African,European and Turkish cultural backgrounds. To gather the data, thequestionnaire prepared by Xiaofan (2001) was used. The data obtainedthrough the questionnaire was analyzed using SPSS software. In thisstudy, the students? opinions were interpreted according to the highestmean they had gained from the choices. The data obtained through thequestionnaire was analyzed with relation to the variables of students?gender, class and cultural background.In this study, the results from the questionnaire confirm thatforeign university students usually have positive communicationexperiences at their universities and some dimensions of students?communication experiences differ according to the students? gender,class and cultural background.