Öğrencilerin matematik başarısına etki eden faktörler(10. sınıf örneği)
The factors that affect students' math success(10th grade example)
- Tez No: 234749
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVAL AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Genel Yetenek, Matematik Tutumu, Matematik Kaygısı, Problem Çözme Envanteri, Matematik Başarısı, General Test, Math Attitude, Math Fear, Problem Solving Inventory, Math Success
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim 10. sınıf matematik dersi başarısına etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğrencilerin matematik dersi başarısını etkileyen faktörleri belirleyebilmek amacıyla bazı test ve ölçeklerden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında; öğrencilerin I. Dönem Matematik dersi başarı notları, genel yetenek, matematiğe karşı tutum, matematik kaygısı, problem çözme becerisi değişkenleri matematik dersi başarısına etkisi olabileceği düşünülerek araştırmaya dahil edilmiştir. Matematik dersi başarısı ile ilişkili olan değişkenleri belirlemek amacıyla, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği kullanılmıştır. Bunun sonucunda; öğrencilerin matematik başarısıyla; genel yetenek testinin hacim yeteneği kısmı ve matematik tutumu arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde pozitif yönde ilişki, matematik kaygısı arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde negatif yönde ilişki bulunmuştur. Matematik dersi başarılarının yordayıcılarını belirlemek amacıyla çoklu regresyon tekniği kullanılmıştır. Bu analiz sonucunda; Matematik dersi başarıları ile araştırmada kullanılan değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu değişkenler toplam varyansın %30,9'unu karşılamaktadır. Matematik dersi başarısına etki eden faktörler sırasıyla; harf yetenekleri, matematik tutumları, hacim yetenekleri, şekil yetenekleri, problem çözme becerisi, matematik kaygıları olarak bulunmuştur. Bu değişkenlerden sadece matematik tutumları ve harf serileri yeteneklerinin anlamlı birer yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Diğer dört değişkenin ise matematik başarısı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to define the factors that affects 10th grade students? math success. To define the factors that affect math success tests and scales are used. The students? first term math grades, general test, math attitude, math fear and math problem solving ability variables are included in the research because of their assumed effects. The Pearson product-moment correlation coefficient (PMMC) is used to define the measure of the tendency of the variables relating to math succes. After the application of PMMC test, there is 0.05 meaningfulness level positive relationship between math succes and general test?s volume ability test and math attitude. And also 0.05 meaningfulness level negative relationship between math success and math fear. Multiple Regression Technique is used to determine the math success determinants. As a result of research, it is found out that there is a meaningful relationship between math success and the variables used in the research. These variables forms the % 30,9 of the total variance. The factors that affect math success are found out in order; letter series capability, math attitude, volume capability, figure capability, problem solving ağabeylity and math fear. Among the variables only math attitude and letter series capabilities are meaningful determinants. The other four variables do not have meaningful effect on math success.