İlköğretim öğretmenlerinin öğrenen örgüt kültürüne ilişkin algıları (İstanbul ili)
The perceptions of primary school teachers about learning organizaton culture (İstanbul provience)
  1. Tez No: 234748
  2. Yazar: ABDULBARİ ALP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ORHAN AKINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Örgütsel Öğrenme, Örgüt Kültürü, Öğrenen Örgüt, Öğrenen Okul, Primary school, Learning Organization, Organization Culture, Group Learning, Learning School
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Geleneksel anlamda okul, bireye toplumsal yaşamdaki rolünü benimsetir. Onu çalıştığı iş alanına hazırlar. Bireyin sosyalleşmesine, toplumun sosyal ve kültürel değerlerine hizmet eder. Oysa bilgi toplumunda bu süreç belli bir zaman ve süre ile sınırlandırılmamakta hayat boyu öğrenme ve eğitim önemli bir ilke olarak benimsenmektedir. Türk Milli Eğitim sisteminde okullarda öğrenen örgüt düşüncesinin yerleştirilebilmesi için öncelikle öğretmenlerin konuya ilişkin algılarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, ilköğretim öğretmenlerinin öğrenen örgüt kültürüne ilişkin algılarının çeşitli değişkenlere -yaş, cinsiyet, kıdem, branş- göre durumunu belirlemektir. Araştırmada, survey/tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma için sınırlandırılan evrenin çok büyük ve evrene ulaşmanın çok zor olmasından dolayı örneklem, İstanbul ili 32 ilçelerinden 13'ünde, her ilçede birbirine yakın iki ilköğretim okulu olmak üzere, tesadüfi olarak seçilmiş 26 ilköğretim okulundan oluşmaktadır. Bu sayı İstanbul merkez ilçelerindeki tüm ilköğretim okullarının %1,74'nü kapsamaktadır. Anket, araştırmacı tarafından bu okullara götürülerek sınıf veya branş öğretmeni ayırımı yapılmaksızın ankete katılmak isteyen öğretmenlere uygulanmıştır. Toplam 417 öğretmen ankete cevap vermiştir. Bu sayı bu okullarda görev yapan öğretmenlerin %35.9'ını kapsamaktadır. Öğretmenlerinin öğrenen örgüt kültürüne ilişkin algılarının ölçmeye yönelik ölçek, Senge'nin öğrenen organizasyonlar disiplinlerine dayalı olarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Kişisel Yeterlilik(? = 0,737) , Bilişsel Modeller(? = 0,857 ) , Takım Halinde Öğrenme(? = 0,749) , Sistem Düşüncesi(? = 0,857 ) ve Ortak Vizyon(? = 0,841) olmak üzere 5 faktörden oluşan Öğrenen Örgüt Kültürü ölçeğinin güvenilirlik katsayısı ? = 0,966 gibi çok yüksek bir değere sahiptir. Araştırmaya katılan %48,9 (204 kişi) sınıf öğretmeni, % 51,1(213 kişi) de branş öğretmenidir. Araştırmanın katılan öğretmenler cinsiyetleri baz alınarak incelendiklerinde % 50'sinin kadın(210 kişi) , % 50'sinin(207 kişi) ise erkektir.Araştırma sonunda: İlköğretim öğretmenlerinin öğrenen örgüt disiplininden Kişisel Yeterlilik Bilişsel modeller, Takım Halinde Öğrenme, disiplinlerine ilişkin algı düzeyleri düşük, Sistem Düşüncesi ve Ortak Vizyon disiplinlerine ilişkin algı düzeyleri orta olarak bulunmuştur. İlköğretim sınıf ve branş öğretmenlerinin kişisel yeterlilik, bilişsel modeller, takım halinde öğrenme ve sistem düşüncesi hakkında aynı görüşü paylaştıkları ve ortak vizyon konusunda ise sınıf öğretmenlerinin branş öğretmenlerine oranla daha iyimser bir bakış açısına sahip oldukları sonucuna varılmıştır. İlköğretim erkek ve kadın öğretmenlerin kişisel yeterlilik, bilişsel modeller ve takım halinde öğrenme hakkında aynı görüşü paylaştıkları, sistem düşüncesi ve ortak vizyon konusunda ise kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere oranla daha iyimser bir bakış açısına sahip oldukları sonucuna varılmıştır. İlköğretim farklı yaşlardaki öğretmenlerin kişisel yeterlilik, sistem düşüncesi ve takım halinde öğrenme hakkında aynı görüşü paylaştıkları, bilişsel modeller ve ortak vizyon konusunda ise 51 yaş ve üzerindeki öğretmenlerin daha genç yaşlardaki öğretmenlere oranla konuya daha eleştirel yaklaştıkları sonucuna varılmıştır. İlköğretim öğretmenlerin hizmet süresi ile kişisel yeterlilik, takım halinde öğrenme, sistem düşüncesi, bilişsel modeller ve ortak vizyon konularındaki görüşlerinin hizmet süresinden bağımsız olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In traditional meaning, school teaches to an individual about his role in social life. It prepares him for his working field. It serves for socializing the individual, and social surroundings and cultural values of community. However, in an information community this process is not limited with determined time and period; life learning process and education are accepted as the most important principle.In Turkish National Education system, in order to establish the idea of learning organization culture at schools, the perceptions of the teachers related to the subject should be determined first. The purpose of this research is to determine the perceptions of primary school teachers that are related to the learning organization culture according to various factors as age, sex, seniority and branch. The content of this research is the teachers that are working in primary schools in Istanbul. In this rescarch, survey model was used. Since the study ared which was limited fort his resedrch was too large and contacting with all schools was impassible, the examples were formed by 26 schools that were chosen at random from 13 counties among 32 counties in İstanbul. This number contains %1,74 of all schools that are in the central proviences of Istanbul. The questionnaire for measuring the perceptions of primary school teachers that are related to the learning organization culture was applicated to the 417 teachers in these schools who wanted to join without discrimination of branch or class teachers. In total, 417 teachers joined this guestionnaire and answered oll guestions. This number comprises 35.9 percent of teachers who work at these schools. It was developed by the researcher according to Senge?s disciplines of learning organizations. The reliability coefficient of learning organization culture scale which was formed by 5 factors as Personal Sufficiency (=0,737), Cognitive Models ( =0,857), Group Learning ( =0,749), System Thought ( =0,857) and Common Vision ( =0,841) has a very high value like = 0,966. The ratio of the volunteer teachers who joined to this research is %48,9 (204 people) classroom teachers and %51,1 (213 people) branch teachers. The ratio of the teachers who joinedto this research is %50 female (210 people) and %50 male (207 people) according to the sexuality. At the end of the research : The perception degrees of the primary school teachers, according to the discipline of learning organiztion, are found as follows: The desciplines of Personal Sufficiency, Cognitive Models, Group Learning and System Thought degrees are low; the disciplines of System Thought and Common Vision degrees are medium. It has been learnt from the research that both classroom and branch teachers are sharing the same ideas about Personal Sufficiency, Cognitive Models, System Thought and also classroom teachers have much more optimistic point of view than branch teachers about Common Vision. Another thing has been learnt from the research that both male and female teachers are sharing the same ideas about Personal Sufficiency, Cognitive Models, Group Learning and also female teachers have much more optimistic point of view than male teachers about Common Vision and System Thought. The other point has been learnt from the research that primary school teachers have different ages are sharing the same ideas about Personal Sufficiency, System Thought, Group Learning and also teachers over the age of 51 have much more critical point of view than younger teachers about that subject. Also it is understood that there are no relationship between the working years of primary school and the ideas about Personal Sufficiency, Cognitive Models, Common Vision, System Thought , Group Learning .