Anadolu lisesi öğretmenlerinin örgütsel adanmışlık düzeylerinin örgütsel değişmeye ilişkin tutumlarına etkisi (Sakarya ili örneği)
The effect of attitudes related to organizational chances of organization devotion level?s of anatolion higt school teachers (Sakarya sample)
- Tez No: 234797
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmenler, Değişme, Örgütsel Değişme, Toplam Kalite Yönetimi, Örgütsel Adanma, Değişim yönetimi, Education, Teachers, Change, Organizational Change, Total Quality Management, Organizational Devotion
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırmada, Anadolu Lisesi öğretmenlerinin örgütsel adanmışlık düzeylerinin örgütsel değişmeye ilişkin tutumlarına etkisi ölçülmüş ve öneriler geliştirilmiştir. Araştırmanın yürütülmesinde genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma grubunu, 2007?2008 Eğitim-Öğretim yılında, Sakarya ilinde bulunan Anadolu liselerinde çalışan 281 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenlere üç ölçme aracı uygulanmıştır. Bunlar; kişisel bilgi formu, örgütsel adanmışlık ölçeği ve örgütsel değişmeye ilişkin tutum ölçeği'dir. Araştırma: ?Giriş?, ?Literatür?, ?Yöntem?, ?Verilerin Çözümü ve Yorumlanması?, ?Sonuçlar, Tartışma ve Öneriler? olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Araştırmada; bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post-Hoc testi olarak Tukey testi, Pearson korelasyon testi kullanılmış olup istatistiklerin manidarlığı .05 düzeyinde sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.1)Bayan öğretmenlerin örgütsel değişmeye daha olumlu baktıkları ve örgütsel adanmışlıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür.2)Çalışma süresi veya yaşı fazla olan öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları daha fazladır. Ayrıca öğretmenlerin şu andaki çalıştıkları okulda çalışma süreleri arttıkça, okula, öğretmenlik mesleğine ve çalışma grubuna adanmışlıkları artmaktadır.3)Öğretmenlerin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile örgütsel değişmeye ilişkin tutumları arasında bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this resarch the effects of attitudes related to organizational changes of organizational devotion level?s of anatolion higH school teachers were measured and some suggestions were improwed. General scannig model was used ın the execute of the research. The research. Group was formed by 281 tearchers working ın Sakarya city 2007?2008 education year. 3 measurement methods were performed. These are, personal ınformation form, organizational deVotion scale and attitude scale related to organizational changes. The research is consist of 5 ports. ıntroductıon, literatüre, methods data Analysis and interpred, results, argument and suggestions.In the reseach independent group. T-test, unilateral varyans analysis (Anavo), Tukey test as post- hoc test, pearson corelation test were used. And the meaningfulness of statics was tested at 05 level. And according to the facts these results were reached,1)Female teachers are more postıve about organizational changes. And their organizational level is higher.2)The teachers whose working periods are more ar the teachers who are older have more organizational devotion. Also increasing the teacher?s working time at the same school increases the devotion to school teaching and working group.3)There is no relation between the teacher?s organizational devotion level and the attitudes related to organizational changes.