Toplam kalite yönetimi uygulamaları ile öğretmen performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesi(Öğretmen görüşlerine göre)
The determination of the relation between total quality management applications and the techer performance(According to the teacher)
- Tez No: 234798
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TKY, Eğitimde TKY, Öğretmen Performansı ve TKY, TQM, TQM in Education, Teacher Performance and TQM
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Öğretmenlik mesleği, tarih boyunca toplumların gelişmesinde en önemli rolü oynamıştır. Çünkü, birey ve toplumların gelişmesinde en önemli etken eğitim, eğitim sisteminin en önemli öğelerinden biri, belki de birincisi ise, o sistemi hayata geçirip uygulayacak olan öğretmendir. Hiçbir sistemin başarısı o sistemi uygulayanların başarısından bağımsız olamaz. Bu noktadan bakıldığında bir toplumun geleceğinin garantisi o toplumun eğitim sistemine, eğitim sisteminin başarısı da öğretmenlerin niteliğine bağlıdır. Öğretmenlik mesleğinin profesyonel bir meslek olarak kabul edilmesinden bu yana, öğretmenlerin performansını etkileyen faktörler her zaman araştırmalara konu olagelmektedir. Bizim çalışmamızın amacıda, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının öğretmen performansı üzerine etkilerini ortaya çıkartmak, uygulamanın olumlu ve olumsuz yönlerini tespit edip bununla ilgili olarak önerilerde bulunmaktır.Araştırmanın amacına ulaşılabilmek için, tarama modeliyle 305 öğretmenin görüşüne başvurularak, TKY uygulamalarıyla öğretmen performansı arasındaki ilişki betimlenmeye çalışılmıştır. Öğretmenlerin görüşlerini alabilmek için, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve geçerlik ve güvenirliği yine araştırmacılar tarafından sağlanan anket kullanılmıştır. iki bölümden oluşan bu veri toplama aracının birinci bölümü, bağımsız değişkenleri temsil eden demoğrafik sorulardan oluşmaktadır. İkinci bölümü ise, TKY prensipleri uygulandığında öğretmenlerin vereceği tepkileri belirlemeyi amaçlayan sorulardan oluşmaktadır.Araştırmanın sonucunca, bir kurumda TKY prensipleri uygulanmasıyla öğretmenlerin performansını artıracağına, deneklerin %90'ı inanmaktadır. Öğretmenlerin performansının artacağına olan inanç, deneklerin cinsiyetine, görev yaptığı okulun niteliğine, yaşına ve kıdemine ve eğitim düzeyine göre farklılık göstermemekte, ancak görev yapılan okulun niteliğine göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Teaching , throughout history, has played an important role in progressing the communities. Because, the education is one the most important effects in progressing individuals and communities and one of the most important components of the education system, perhaps first, is the techer who applies the system. The success of none of systems can be indipendent from those applying that system. In this point of view, the guarantee of a community?s future is dependent on that community?s education system, the success of the education system is dependent on the qualifications of teachers. From the time the teaching was admitted as a professional job, the factors that affect the performances of the techers have been a search topic. The aim of our study is to determine the effects of Total Quality Management (TQM) on the techer performance and to make some suggestions by finding negative and positive aspects of the application.To be able to reach the aim of the study, by getting the ideas of 305 techers with scanning model, the relationship between TQM applications and teacher performance was tried to be found. To be able to get the ideas of teachers, the questionnaire that was developed by the researchers whose relaibility and validity were admited was used. This data collection tool consists of two parts. First part consists of demographic questions representing independent variables. Second part consists of the questions that aims to determine teachers reactions when TQM principles apply.In the result of the study, 90% percent of the participants believe that the performances of the teachers will increase when TQM principles apply. The belief that the performances of the teachers will increase doesn?t differ from the participants? sex and the quality of the school they work for and age and seniority but it differs from the school that one works for.