İlköğretim okul yöneticilerinin performans değerlendirmesi konusundaki yönetici ve öğretmen görüşleri
The ideas of administrators and teachers about the evaluation of performance of primary school administrators
- Tez No: 234802
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Okul Yöneticisi, Performans, Performans Değerlendirme, Primary School Administrators, Performance, Performance EvaluationFebruary, 2009Mehmet ÖZDOĞAN
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim okulu yönetici performansının kimler tarafından değerlendirileceği, performans değerlendirme ölçütlerinin neler olması gerektiği konusundaki ilköğretim okul yöneticisi ve öğretmenlerin görüşlerini ortaya koymaktır.Performans değerlendirmeye ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlere uygulanan anket formuyla toplanmıştır. Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Bu araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Pendik ilçesinde görev yapan 31 ilköğretim okulu yöneticisi ve 229 öğretmen olmak üzere toplam 260 kişi oluşturmaktadır.Araştırma bulgularına göre; performans değerlendirmenin kim veya kimler tarafından yapılacağı konusunda öğretmen ve yöneticilerin görüşleri arasında anlamlı fark vardır. Cinsiyet, yaş, kıdem, branş değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca performans değerlendirme ölçütlerine ilişkin katılımcıların görüşlerinin görev, cinsiyet, yaş, kıdem, branş değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out who will be responsible for evaluating the performance of the administrators of primary schools of national ministry of eduacation (MONE),what will be the criterias of administrators and teachers while evaluating.The views of administrators and teachers working on performance evaluation have been collected by questionnaire froms .The SPSS programme is used to evaluate the survey results applied to the subjects.The findings are put into table and interpreted.The study group is consisted of 31 administrators and 229 teachers, totally 260 participants of primary scholls in İstanbul, Pendik.According to the findings; there are significant differences between the opinions of the administrators and teachers about who will be responsible for evaluating the performance. A meaningful difference couldn?t be found according to gender, working-period, age and teaching branch.There was singnificant differences between the participants related to criterien of the performance evalutaion ,according to their gender, age-working period and teaching branch.