Farklı lise türlerindeki öğrencilerin rehberlik servisi ve psikolojik danışmanlara ilişkin metaforik algılarının karşılaştırılması: Tuzla ilçesi örneği
Comparison of high school students' metaphorical perceptions about counseling service and psychological counselors at different school types
  1. Tez No: 348335
  2. Yazar: EMEL DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rehberlik, Psikolojik Danışma, Metafor, guidance, psyhological counseling and metaphor
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezin yapılış amacı farklı lise türlerindeki öğrencilerin, psikolojik danışman ve rehberlik servisine ilişkin algıladıkları metaforları karşılaştırmaktır. Çalışma evreni 2012?2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde Tuzla İlçesinde bulunan farklı lise türlerinde okuyan 12. sınıf öğrencileridir. Örneklemimiz küme örneklem yolla belirlenen okullardan rastlantısal olarak seçilen 247 öğrencidir. Araştırma ile ilgili veriler ?Rehberlik Hizmetleriyle İlgili Metaforik Algılar Anketi? ve ?Kişisel Bilgi Formu? ile toplanmıştır. İki bölümden oluşan anketin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, metaforik algılamaların belirlenmesine yönelik psikolojik danışman, rehberlik hizmetleri, rehberlik etkinlikleri, rehberlik odası ile ilgili açık uçlu 4 sorudan oluşmaktadır. Anketlerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Söz konusu verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı hesaplanmış, cinsiyete ve okul türüne ilişkin betimleyici analizler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1. Öğrencilerin psikolojik danışmana ilişkin çoğunlukla olumlu metaforik algıları kullandıkları, ancak rehberlik hizmetleri, rehberlik etkinlikleri ve rehberlik odasına ilişkin olumsuz metaforik algılarının olduğu; 2. Erkek öğrencilerin psikolojik danışmanı, kız öğrencilere oranla daha olumlu algıladıkları ve daha olumlu metaforik algılar taşıdıkları; 3. Anadolu Lisesinde okuyan öğrencilerin, Meslek Lisesinde okuyanlara göre rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin metaforik algılarının daha olumlu olduğu, 4. Meslek Lisesinde okuyan öğrencilerin, rehberlik ve psikolojik danışma etkinliklerine ilişkin metaforik algılarının Anadolu Lisesindekilere oranla daha olumlu olduğu; 5. Anadolu Lisesindeki öğrencilerin meslek lisesindekilere göre rehberlik ve psikolojik danışma odasına ilişkin metaforik algıları daha olumlu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to compare high school students? metaphorical perceptions about counseling service and psychological counselor at different school types. The scope of this study consists of 12th grade high school students studying at different school types located in Tuzla in İstanbul province at 2012-2013 instructional year. The sample of the thesis consists of 247 students who were randomly selected by cluster sampling. The data related the study have been collected in two parts:? metaphorical perceptions about counseling service questionnaire? and ?Personal data form?.The first part of the questionnaire includes personal information, the second part has 4 open-ended questions aimed to determine metaphorical perceptions of psychological counselor, counseling service, counseling activities and counseling room. The data obtained from the questionnaires was registered and analysed with the help of SPSS software. The frequency and percentage distribution were calculated concerning the related data and descriptive analyzes were conducted on gender and type of school. Findings obtained from the study are the following; 1. Students mostly have positive metaphorical perceptions about psychological counselor. However, they have negative metaphorical perceptions about counceling service, counceling activities and counceling room. 2. Male students have more positive metaphorical perceptions compared to female students. 3. Students studying at Anatolian High School have more positive metaphorical perceptions about counceling service and psychological counselor than the students studying at Vocational High School. 4. Students studying at Vocational High School have more positive metaphorical perceptions about counceling activities. 5. Students studying at Anatolian High School have more positive metaphorical perceptions about counceling service room than the students studying at Vocational High School