Nitrofurantion metabolism: Free radical-DNA interactions
Nitrufurantoin metabalizması: DNA-serbest radikal ilişkileri
  1. Tez No: 23484
  2. Yazar: MOJGAN MODARESİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrofurantoin metabolizması, memeli DNA 'sı izolasyonu, süper oksit radikali, DNA-serbest radikal ilişkileri, Nitrofurantoin metabolism, mammalian DNA isolation, superoxide radicals, DNA-free radical interactions. Science codes: 401.02.00, 401.01.05 IV
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Nitrofurantoin idrar yolları enfeksiyonunda kullanılan antimikrobiyal bir ajandır. Uzun süreli kullanımlarında akciğerde fibroza neden olduğu bilinmektedir. Nitrofurantoin, nitrofurantoin redüktaz (NADPH-sitokrom c redüktaz) enzimi tarafından metabolize edilirken ara ürün olarak anyon serbest radikali oluşur. Bu radikaller, ana madde ile redoks döngüsüne girerek, havanın oksijeninden süperoksit serbest radikalinin oluşmasına neden olur. Bu çalışmada, koyun karaciğerinden saflaştırılmış nitrofurantoin redüktaz enzimi ile indirgenen nitrofurantoinin oluşturduğu süper oksit radikalleri epinefrinin indirgenmesi ile takip edilerek saptandı. Süper oksit radikallerinin oluşması için şartlar optimizeedildi. Nitrofurantoin redüktaz enziminin maksimum aktivitesine 3.5 ug enzim kullanıldığında, pH'sı 7.6-7.8 olan ve 0.05 mM nitrofurantoin içeren ortamlarda ulaştığı gösterildi. Yüksek moleküler ağırlıktaki memeli DNA' sı, koyun karaciğerinden formamit ekstraksiyonu metodu ile 315 ug DNA/g karaciğer olarak elde edildi. Süper oksit radikali üreten nitrofurantoin-nitrofurantoin redüktaz sistemi içinde optimize edilmiş koşullarda inkübe edildi. Radikaller nedeniyle DNA üzerinde oluşan değişiklikler agaroz jel elektroforezi ile incelendi. NADPH içeren ortamda, 37°C 'de, 3 saatlik inkübasyonlarda DNA 'da gözle görülür bir değişiklik saptanamadı. Aynı şartlarda, NADPH üreten sistem içeren reaksiyon ortamında inkübasyon sonucunda DNA 'da belirgin kırılmalar olduğu gözlendi. Yine aynı şartlarda 3 günlük inkübasyon DNA'nın tamamen harabiyetine neden oldu. Bu sisteme süperoksit dismütaz ilavesinin DNA açısından daha zararlı olduğu gözlendi. Süper oksit radikali üreten hipoksantin-ksantin oksidaz enzim sistemi, DNA inkübasyonlarında pozitif kontrol olarak kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Nitrofurantoin is an antimicrobial agent used for the treatment of urinary infections. It has been reported that long term use of nitrofurantoin causes lung fibrosis. Nitrofurantoin is metabolized by nitrofurantoin reductase (NADPH cytochrome c reductase) during which an anion free radical is formed. These radicals undergo a redox cycling with the parent compound converting the molecular oxygen into superoxide anion free radical. In this study, the reduction of nitrofurantoin by purified sheep liver nitrofurantoin reductase was followed by the production of superoxide radicals which were detected by the reduction of epinephrine. The conditions for the formation of superoxide radicals were optimized. It was found that maximum activity of 111nitrofurantoin reductase for the production of superoxide radicals could be achieved at approximately 3.5 ug of reductase, with optimum pH of 7.6-7.8 and at 0.05 mM of nitrofurantoin concentration. The high molecular weight DNA was isolated from sheep liver cells using formamide extraction method with the efficiency of 315 yg DNA/g liver. The superoxide radical producing nitrofurantoin-nitrofurantoin reductase system was incubated with DNA at optimized conditions. The damage on DNA by radicals were examined following agarose gel electrophoresis. It was found that incubation of DNA with NADPH containing reaction medium at 37°C for 3 hours did not cause any visible change in the appearance of DNA. However, incubation of DNA with NADPH generating system containing reaction medium for 3 hours at 37 "C caused breakage of DNA. Three days of DNA incubation under the same conditions destroyed DNA almost completely. The addition of superoxide dismutase into this system was found to be more destructive to DNA. Hypoxanthine-xanthine oxidase superoxide producing system was used as a positive control in DNA incubations.