Kurum ve kuruluşlarda psikolojik taciz (mobbing) eylemleri ve çalışanların motivasyonu üzerine etkisi
Acts of psychological harassment (mobbing) in associations and organizations and their effects on motivation of employees
- Tez No: 234896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL BAYRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, psikolojik taciz, motivasyon, özel sektör, kamu kurumu, Mobbing, psychological harassment, motivation, private sector, public institutions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de kamu kurumları ve özel sektör işletmelerinde motivasyon ile mobbing eylemleri arasında nasıl bir ilişkinin var olduğunun tespit edilmesidir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde motivasyon kavramı üzerinde durulmaktadır. Tezin ikinci bölümünde mobbing kavramı ve uygulamaları açıklanmaktadır. Üçüncü bölüm ise uygulamayı kapsamaktadır. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS 11.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular frekans tabloları ve çapraz tablolarla (iki değişkenli analiz) ortaya konulmuş ve değerlendirmeleri yapılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre, mobbing eylemlerinin motivasyonu olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Kamu kurumları ve özel sektör işletmelerini karşılaştırdığımız bu çalışma; kamu kuruluşlarında mobbig eylemlerinin daha fazla uygulandığını ve bu eylemlerin de etkisiyle kamu çalışanlarının motivasyon düzeylerinin daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Her iki sektörde de çalışanlara üstleri tarafından mobbing eylemleri uygulanmakta, iş arkadaşları tarafından bu eylemlere maruz kalanlar azınlığı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between motivation and mobbing enforcement in the public institutions and private sector in Turkey.The thesis consists of three parts. In the first part, definitions of motivation are given. In the second part of the thesis, mobbing concept and mobbing enforcement are explained. The third part includes the application. Data collected by survey, are analyzed in SPSS 11.0. The evidences are revealed by frequency tables and cross tables, and they are evaluated in this chapter.According to the research results, it is found that mobbing enforcements adversely affect motivation. This work compared to public institutions and private sector enterprises reveals that mobbing actions have been performed more in public enterprises and public employees have a lower level of motivation because of the mobbing actions effects. Mobbing actions are implemented to the employees in both sectors by their tops; the ones who are enforced to do these actions by their colleagues get the minority.