Çocuklara Arkadaş dergisi (Metin- İnceleme)
The magazine called Çocuklara Arkadaş (topic- examination)
  1. Tez No: 234899
  2. Yazar: ARİFE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA GÖRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklara Arkadaş, Çocuk Eğitimi, Çocuk Dergileri, Çocuklara Arkadaş, Children?s Education, Children?s Magazines
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Çocuklara Arkadaş dergisi; muhteva ve üslubuyla 19. yüzyılda yayınlanmış önemli çocuk dergilerinden biridir. Dergi 1881-1882 yılları arası toplam on iki sayı yayınlanmıştır.Dergide yer alan hikâye, fabl, fıkra, sohbet, mektup, makale ve özlü sözler türü metinlerde çocuklara çeşitli konularda dersler verildiği ve onlara doğru olanın gösterilmeye çalışıldığı görülmektedir. Ancak dergide şiir, tiyatro metni, roman, masal gibi edebî türler bulunmamaktadır. Dergide ele alınan konular üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen güncelliğini korumaktadır. Bu metinlerin çocuk dergiciliğinin gelişmesi, çağdaş seviyeye ulaşmasında katkıları olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple Çocuklara Arkadaş dergisi çocuk dergiciliği ve edebiyatı için önemlidir.Araştırmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Girişte; çocuk dergilerinin dünyada ve Türkiye'de gelişme süreci üzerinde durulmuştur. Eski harfli çocuk dergilerinin kronolojik olarak tanıtımları yapılmıştır.Birinci bölümde; Çocuklara Arkadaş dergisinin genel özellikleri belirtilmiş, çıkış amacı açıklanmış, derginin yazar kadrosu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Yine bu bölümde dergide yer alan bütün yazıların türlerine göre sınıflandırılması yapılarak, türlerle ilgili açıklamalar yapılmıştır.İkinci bölümde, Çocuklara Arkadaş dergisi içinde yer alan metinlerin çocuk eğitimi açısından incelemesi yapılarak, bu metinlerin bilgilendirme, eğitme, ahlaki değer kazandırma ve eğlendirme yönü ortaya koyulmuştur. Sonuçta derginin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.Üçüncü bölümde, Çocuklara Arkadaş dergisinin sayılarının metni kronolojik olarak aktarılmıştır.Tez çalışması sırasında başvurulan eserlerin listesi Kaynaklarda gösterilmiştir. Eklerde, dergiyle ilgili fikir vermesi bakımından derginin birinci sayısının tamamı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The magazine called ?Çocuklara Arkadaş?, or Company to Children, is one of the prominent children?s magazines with its content and style published in the 19th century. A total of 12 issues were published between 1881 and 1882.It is observed that children are taught lessons in various topics via texts such as stories, fables, jokes, conversations, letters, articles and maxims, and an effort is made to teach them what is right. However, the magazine in question does not contain literary genres such as poetry, theatre plays, novels and tales. The topics covered in the magazine still maintain their relevance despite a time interval of more than a hundred years. It is believed that this magazine contributed to the development of children?s magazines and their attainment of contemporary standards. Therefore, the magazine ?Çocuklara Arkadaş? is very important for children?s magazines and literature.Our study comprises an introduction and three chapters.The Introduction part focuses on the developmental process of children?s magazines in the world and in Turkey. Children?s magazines published in the Arabic script are introduced in chronological order.Chapter One describes general features of the magazine ?Çocuklara Arkadaş?, explains reasons for its publication and provides information about its writers. This chapter also classifies all the articles in the magazine by genre and gives information about the genres.Chapter Two examines the texts in the magazine in terms of children?s education and describes their functions in aspects of providing information, educating, teaching moral values and entertaining information. The conclusion part makes an overall evaluation of the magazine.Chapter Three of the study provides a chronological ordering of the texts of the issues of the magazine ?Çocuklara Arkadaş?. A list of the sources used during the preparation of the thesis is given in the References section while samples of the original copies of the magazine are given in the Appendices section.