Arkadaş Adlı Çocuk dergisi (çeviriyazı-inceleme)
Children's magazine named Arkadaş (A transcriptive and an analytical study)
- Tez No: 510545
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HİLMİ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, çocuk, çocuk edebiyatı, eski harfli çocuk dergisi, Arkadaş, Literature, child, children's literature, old letters children's magazine, Arkadaş
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 691
Özet
Edebiyat, malzemesi dil olan güzel söz söyleme sanatıdır. Edebî ve estetik değeri olmayan sözlü ve yazılı kullanımlar edebiyatın konusu olamaz. Edebiyat, dil vasıtası ile insanların duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlar. Aynı zamanda edebiyat toplumun bir ifadesi ve aynasıdır. Toplum, edebiyatın iyi kullanılmasıyla eğitilir ve terbiye edilirse temelleri sağlam olan bir uygarlık ortaya çıkacaktır. Çocuk edebiyatı ise çocuklarımızın yetiştirilmesinde, onların duygularına, düşüncelerine ve zevklerine seslenmeye çalışan, çocuğa görelik kavramını benimseyen ve çocukları eğitirken eğlendiren bir alandır. Eski harfli çocuk dergilerimizden olan“Arkadaş”5 Kânûn-ı Sânî 1325/ 18 Ocak 1910 tarihinde otuz iki sayfalık yüklü hacmiyle yayımlanmaya başlamış ve on dört nüsha yayımlanarak 15 Temmuz 1326/ 28 Temmuz 1910 tarihinde yayın hayatını uzunca bir veda yazısı ile sonlandırmıştır.“Arkadaş Adlı Çocuk Dergisi”ismini taşıyan çalışmamız ile üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmesine rağmen Latin harflerine aktarılmamış olan söz konusu çocuk dergisi tanıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature whose material is language is on elaquence verbal and written usages which have not a valve in terms of literary and a esthetic are not a subject for literature. Literature enables people to Express their feelings and thoughts by way of language. At the same time, literature is on expression and a mirror of society, society is trained through the use of good literature, and literature is a civilization that has solid foundations of decency will emerge. On the other hand, children's literature is a field in order to raise of our children, trying to call out their feelings, thoughts and pleasures, a dopting proper term for children and enabling our children to trained and entertained.“Arkadaş”which is from old typed journals for children according to julian calendar on 5 January 1325/ to the gregorian calendar on 18 January 1910 starts to publish with its thirty two pages rich volume and by publishing with fourteen copies on 15 July 1326/ 28 July 1910 endsup with a longly letter of forewell of his publishing life. That journal for children not transferred to Latin letters. Although it has passed through more than a century by means of our study called as“Children's Magazine Named Arkadaş”has been atteupted to introduce.