Moods storage system
Moods veri saklama sistemi
  1. Tez No: 23490
  2. Yazar: YÜKSEL SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: B-ağaçları, B -ağaçları, dağıtım kodlaması, yastık alanı yönetimi, nesneye yönelik veritabanı, veri saklama sistemi, disk yönetimi, B-tree, B -tree, hashing, buffer management, object oriented database, storage system, disk management
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZ MOODS VERİ SAKLAMA SİSTEMİ SAYGIN, Yüksel Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman DOĞAÇ Ağustos, 1992, 175 sayfa ODTÜ Nesneye Yönelik Veritabanı Yönetim Sistemine (ONYVYS) temel olacak şekilde MSS adlı bir veri saklama sistemi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Konvansiyonel veritabanı yönetim sistemleri büyük olabilen nesnelerin etkin saklanması ve ulaşımını desteklememektedirler. Dolayısıyla, nesneye yönelik veritabanı yönetim sistemleri tarafından değişken büyüklükteki nesneleri saklamak için yeni veri saklama sistemlerine gereksinim duyulmaktadır. MSS bu amaçla tasarlanmış ve uygulanmıştır. MSS bir disk yöneticisi, bir yastık alanı yöneticisi, bir nesne tablosu yöneticisi, bir büyük nesne yöneticisi ve bir kalıcı değişken dizini yöneticisinden oluşmaktadır. Bu olanaklar diskin bir object saklama deposu olarak kullanılmasını mümkün kılarlar. Büyük nesneler B -ağçlarına benzer yapılarla gösterilmiş, vböylece yerleştirme ve silme işlemleri sonucunda ortaya çıkan masraflı değiştirmeler önlenmiştir. ONYVYS için geliştirilmiş olmasına rağmen, MSS'in disk yöneticisi ve kalıcı değişken dizinini, herhangi bir C++ programında, geliştirilen sistemin olanaklarından faydalanmak için kullanmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOODS STORAGE SYSTEM SAYGIN, Yüksel M.S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman DOĞAÇ August, 1992, 175 pages A storage system is designed and implemented as a base for METU Object Oriented Database Management System (MOODS). The system is called MSS. Conventional database management systems do not support efficient storage and retrieval of objects which can be large. Hence, new storage systems are required by object oriented DBMSs to store objects which may be arbitrarily large. MSS is designed and implemented for this purpose. MSS is composed of a disk manager, a buffer manager, an object table manager, a large object manager, and a persistent variable directory manager. These facilities makes it possible to use disk as an object repository. Large objects are represented as B -tree like structures, so that time consuming shifts during deletions and insertions are eliminated. mAlthough developed for MOODS it is possible to use MSS's disk manager interface and persistent variable directory in any C++ program to utilize the functionality of the storage system developed.