Farklı termosiklus döngüsü ve hızlandırılmış yaşlandırmanın tek basamaklı adeziv sistemlerin dentine bağlanması üzerine olan etkisi
The effect of different thermocycle and water storage times on bonding of one step adhesive systems to dentin
- Tez No: 247821
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM MÜBİN SOYMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: All-in-one sistemler, termosiklus, hızlı yaşlandırma, All-In-One systems, thermocyclus, water storage
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı; 4 adet tek basamaklı (all-in-one) self-etchadezivin (Optibond All-In-One, Clearfil Tri-S Bond, One Coat 7.0, XenoV) dentin yüzeylerine uygulanmasının ardından farklı termosiklusdöngüleri ve hızlı yaşlandırma süreçleri sonrasında materyallerindentine bağlanma dayanımının in vitro olarak incelenmesidir.Dişlerin bukkal yüzeyleri; 100, 600, 1200 grit silikon karbidzımpara kağıtlar yardımıyla su yıkaması altında cilalanarak 2mmdentin kalınlığı elde edilmiştir. Her grup için 49' ar örnek olmak üzere 4ana grup oluşturulmuştur. Bonding materyallerinin homojen olarakbelirli bir alana uygulanabilmesi amacıyla 4 mm çapında adeziv teypdentin yüzeylerine yapıştırılmıştır. Çalışmada kullanılan tümmateryaller, üretici firmaların talimatları doğrultusunda dentinyüzeylerine uygulanmıştır. Çapı ve yüksekliği 4 mm olan silindirşeklinde translüsent plastik kalıplar kullanılarak Filtek Z250 (3M ESPE)kompozit rezin tabakalama tekniği ile 2 tabaka halinde yerleştirilerekher tabaka 20 saniye süresince ışıkla polimerize edilmiştir. Kompozitrezin vita skalasında A2' ye denk gelen renk koduna sahiptir.Bonding materyallerinin uygulandığı tüm örneklerde kontrolgrupları 37 C' de 24 saat bekletilmiş ve sonrasında makaslama testiuygulanmıştır. Yapay yaşlandırma deneyleri için 6' şar alt grupoluşturulmuş, ve gruplara farklı termosiklus döngüsü ve hızlıyaşlandırma süreçleri uygulanmıştır. Termosiklus gruplarına 5 C-55C'de 500, 2000 ve 4000 döngü uygulanmıştır. Hızlı yaşlandırmagrupları ise 1, 3 ve 6 haftalık süreçlerde 37 C' de etüv içerisindebekletilmiştir. Daha sonra tüm deney gruplarına makaslama testiuygulanmıştır.IIISonuçların istatistiksel analizi `One way ANOVA' ve post hoc çoklukarşılaştırmalar `TUKEY' testi ile gerçekleştirilmiştir.Çalışmada elde edilen sonuçlara göre; tüm termosiklus ve hızlıyaşlandırma uygulamalarında farkların anlamlılığı göz önüne alındığızaman, sadece Clearfil Tri-S Bond'da anlamlı olarak bağlanmadayanımının azaldığı görülmüştür. 2000 ve 4000 termosiklus döngülerisonucunda, Clearfil Tri-S Bond ve Xeno V'in bağlanma dayanımındaanlamlı derecede azalma görülmüştür. Tüm yaşlandırma deneylerisonucunda sadece 6. hafta hızlı yaşlandırma sonrasında Clearfil Tri-SBond'un Optibond All-In-One'a kıyasla bağlanma dayanımı anlamlıolarak azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to determine the effect of differentthermocycle and water storage times on bonding of 4 all-in-one self etchadhesives to dentin (Optibond All-In-One, Clearfil Tri- S Bond, One Coat7.0, Xeno V).The buccal surfaces of teeth were ground with 100, 600, 1200 gritsilicon carbid papers under running water to obtain 2 mm dentinthickness. Each group having 49 samples, were formed under 4 maingroups. To perform the bonding materials to a spesific area withhomogeneity, an adhesive tape with 4 mm in diameter was sticked ontothe dentin surface. All of the materials used in the study were appliedon the dentin surface according to manufacturer?s instructions.Cylindrical translucent molds 4 mm in diameter and in height werepositioned over the bonded dentin and filled with Z250 composite resinin two layers and each layer were polimerized during 20 seconds. Thecomposite resin have A2 equivalent color code on the vita scale.Among all the bonded specimens, control group was kept in waterfor 24 hours at 37 C dessicator. For artificial aging experiment, all thesamples were thermo-cycled and stored in water as 6 sub-groups.Thermocylcus groups were thermo-cycled 500, 2000 and 4000 timesbetween 5 -55 C. Other specimens were stored in water at 37 Cdessicator for 1, 3 and 6 weeks. All of the experimental groups weresubjected of shear test.The statistical analysis of the results were performed by `one wayANOVA? and post hoc multiple comparison `TUKEY? tests.VIn conclusion, among all the groups which were thermo-cycled andimmersed in water, considering significant differences, a decrease inbonding strength was examined only in Clearfil Tri-S Bond. Clearfil Tri-S Bond and Xeno V presented a significant decrease in bondingstrength after 2000 and 4000 thermal cyclus. After all of the artificialaging experiments, only Clearfil Tri-S-Bond showed significantly lowerbonding strength than Optibond All-In-One after 6 weeks of waterstorage.