An Analytical modelling and numerical simulation of a rotary type regenerative heat and humidity exchanger
Dönel tip ısı ve nem değiştiricisinin analitik modellenmesi ve sayısal benzetimi
- Tez No: 23501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dönel Rejeneratör, Isı ve Neft Değiştiricisi, Nem Emme, kurutucu ve Nem Çekici Maddeler, Sonlu Farklar, Sayısal Benzetim, Rotary Regenerator, Heat and Mass Exchanger, Humidity Absorption, Desiccant and Hygroscopic Materials, Finite Differences, Numerical Simulation
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZ DONEL TIP ISI VE NEM DEĞİŞTİRİCİSİNİN ANALİTİK MODELLENMESİ VE SAYISAL BENZETİMİ SOLAK, Ahmet Serhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil YAMALI Eylül, 1992, 121 Sayfa Bu tezde, bir dönel dolgu maddeli ısı ve nem değiştiricisindeki (re jeneratör) ısı ve nem transferinin sayısal analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaç için FORTRAN 77 programlama dili kullanılarak, kişisel bilgisayarda bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sistemden alınan bir kontrol hacmi için kütle ve enerji korunumu uygulanmasıyla elde edilen diferansiyel denklemler, sonlu farklar şekline getirilmiş ve bilgisayar programıyla sayısal olarak çözülmüştür. Hesaplama belli bir zaman aralığı ile ilerletilerek, sistemdeki süreksiz ısı ve nem transferinin etkileri gözlenmiştir. Hesaplamalar sonucunda, belirlenmiş özelliklere sahip bir rejeneratördeki sıcaklık ve nem dağılımları elde edilmiştir. Bu sonuçlar, sistem performansını yorumlama olanağı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYTICAL MODELLING AND NUMERICAL SIMULATION OF A ROTARY TYPE REGENERATIVE HEAT AND HUMIDITY EXCHANGER SOLAK, Ahmet Serhan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Cemil YAMALI September, 1992, 121 Pages In this study, a numerical analysis of heat and humidity transfer in a rotary regenerator is performed. For this purpose, a computer program in FORTRAN 77 language is developed in a personal computer. The differential equations obtained from mass and energy balances for a control volume are transformed to finite difference equations which are then solved numerically by the computer program. The computation is performed by time marching to observe the effects of transient heat and humidity transfer in the system. The results of computation have given temperature and humidity profiles in a regenerator of specified properties. With these results, it has been possible to interpret the system performance.