Development of an interactive computer program for ternary phase diagrams (Using thermodynamic data)
Üçlü faz diyagramları için interactif bir bilgisayar yazılımı geliştirilmesi (Termodinamik veriler kullanarak)
- Tez No: 23503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Grafikleri, înteraktif Bilgisayar Programi, Termodinamik, Üçlü Faz Diyagram, Interactive Computer Program, Computer Graphics, Ternary Phase Diagram, Thermodynamics
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz UÇLU FAZ DİYAGRAMLARI İÇİN INTERAKTIF BİR BİLGİSAYAR YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ (TERMODİNAMİK VERİLER KULLANARAK) ABBASİ, Saood Kamal Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Dop. Dr. İshak KARAKAYA Eylül, 1992, 80 sayfa. Üplü faz diyagramlarını termodinamik verilerden hesaplamak ipin bir bilgisayar yazılımı düzenlendi. Bu program izotermleri ve izotermal kesitleri grafiksel olarak hesaplar ve gösterir. Hesaplama en düşük ortak teğet tekniğine dayanır. Teğet noktalarının Gibbs enerji kompozisyon yüzeyleri üzerinde tesbitinde iki koordinatlı kesitler kullanıldı. Programın ayrıca denge kompozisyonlarının hesaplanmasını basamak basamak gösteren ilave bir kısmıda vardır. Programın kullanılışını göstermekte Cd-Bi-Sn üplü faz diyagramının hesaplanması örnek olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTERACTIVE COMPUTER PROGRAM FOR TERNARY PHASE DIAGRAMS (USING THERMODYNAMIC DATA) ABBASİ, Saood Kamal M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ishak KARAKAYA September, 1992, 80 pages. A computer software has been developed for the determination of ternary phase diagrams using thermodynamic data. The program calculates and displays, graphically, isotherms and isothermal sections. The computation is based on the lowest common tangent technique. Two dimensional sections were used to locate points of tangencies on Gibbs energy versus composition surfaces. The program also has a provision to demonstrate the step-by-step procedure of calculating equilibrium compositions. Ternary phase diagram for the Cd-Bi-Sn system, computed by the program was given to illustrate the performance of the program. Ill