Komünizm sonrası Kazak gençlerinin dini yönelimleri
Religious orientation of Kazakh young after communism
- Tez No: 235081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ETÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Gençlik, Din Psikolojisi, Dini Eğilim, Religion, Youth, Religious Psychology, Religious Tendencies
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Kazakistan'da yaşayan Kazak genç Müslümanların dini yönelimlerini tespit ve tahlil etmek; bu yönelimlerdeki benzerlik ve farklılıkları belirlemek ve karşılaştırmalar yapmak üzere düzenlenmiştir. Bu çalışma, araştırma gençlerin dine olan yönelimleri ile ilgili bazı varsayımlara dayanmaktadır. Çalışma boyunca elde edilen anket verilerine dayanarak bu varsayımlar test edilip değerlendirilmeğe çalışılmıştır.Çalışmamız bir giriş ve üç ayrı bölümden meydana gelmektedir. Girişte, araştırmanın konusunu, amacını, önemini, hipotezleri ve sınırlılıkları içermektedir.Birinci bölümde, Kazakistan hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölüm, araştırmanın metodu, araştırmanın modeli, evresi ve örneklemi, işlem ve analizlerine ilişkin bilgileri kapsamaktadır. Üçüncü bölümde, örneklemin öznel dindarlık algısı, dini hayatı, inanç, ibadet, dini bilgi ve dînî-ahlâkî davranımlar boyutlarına göre incelenmesine yer verilmiş; farklı değişkenler de gözetilerek gençlerin dine olan yönelimleri belirlenmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde, Kazakistan'da yaşayan Kazak, genç Müslümanların dini yönelimlerinin olumlu olduğu; yaşadıkları tüm zorluklara rağmen gençlerin inançlarına sahip çıktıkları, ahlaki ve dini davranışlarının daha müspet yönde ve geliştirilmeye açık olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done to determine and analyze religious orientation of Kazakh Young Muslims who live in Kazakhstan; to determine similarities and differences of these orientations and to make comparisons. This study bases to some hypothesizes about orientation of young to religion. Those hypothesizes were tested and evaluated based to inquiry data that were availed during the study.Our study composes one introduction and three different sections. The introduction includes subject, aim, importance, hypothesis and limitations of the study.At the first section, general data about Kazakhstan was given. The second section includes data about method, model, stages, samples process and analyzes of the study. The third section includes examination of personal pietism perception, religious life, belief, worship, religious data, religious and ethical behaviors according to their sizes; the orientation of young to religion was tried to be determined considering different variables.Consequently, in accordance with findings that were availed at the research, it has been understood that Kazakh young Muslims who live in Kazakhstan has religious orientation; had possession for their belief despite of all living difficulties, they are open to develop their ethical and religious behaviors more positively.