The impact of uncertainty on investment: Overview
Belirsizliğin yatırımlar üzerine etkisi: Genel bir bakış
- Tez No: 235124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Belirsizlik, Reel Opsiyon, Investment, Uncertainty, Real Option
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBELİRSİZLİĞİN YATIRIMLAR ÜZERİNE ETKİSİ:GENEL BİR BAKIŞYılmaz, ERDALYüksek Lisans, Ekonomi BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Taner YiğitEylül 2009Reel opsiyon yazınında genel kabul görmüş görüşlerden biri, yatırımlarla belirsizlik arasında ters yönlü ilişki olduğudur. Belirsizlikteki artışın opsiyonun bekleme değerini artırarak yatırımlar üzerinde azaltıcı etkiye yol açtığı, bu duruma getirilen açıklamalardan biridir. Varolan yazının aksine, Sarkar (2000) ve Gryglewicz vd (2006) belirsizlik ve yatırımlar arasındaki negatif ilişkinin her zaman doğru olmadığını bulgulamışlardır. Birinci çalışma bazı koşullar altında (kısa ömürlü projeler ve belirsizliğin sınırlı olduğu) aslında belirsiziliklerin yatırm yapma olasılığını hızlandırdığını göstermiştir. Sermayenin marjinal hasılasının dışbükey olmaksızın bile belirsizliklerin yatırımları hızlandırabileceği bulgusu ikinci çalışmayı yatırım ve belirsizlik yazınında benzersiz kılmaktadır. Bu tezde, bu iki çalışmanın sonuçları karşılaştırılmakta ve birbirlerini destekleyip desteklemediği reel opsiyon çerçevesinde araştırılmaktadır. Belirsizlikle birlikte diğer değişkenlerin yatırım üzerine etkisini daha iyi anlayabilmek için çalışma bazı simülasyonlarla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE IMPACT OF UNCERTAINTY ON INVESTMENT:OVERVIEWYılmaz, ErdalM.A., Department of EconomicsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Taner YiğitSeptember 2009Common consensus in the real option literature is that there is a negative relationship between uncertainty and investment. One of the explanations can be stated that the increased in uncertainty leads to move up the value of waiting and consequently has an adverse effect on investment. Contrary to the existing theory, Sarkar (2000) and Gryglewicz et all (2006) find that this negative relationship is not always correct. The former paper demonstrates that an increase in uncertainty can actually hasten the probability of making an investment under certain condition (when project life is short and level of uncertainty is low) and hence uncertainty has a positive effect on investment. Result of the latter paper is exceptional in the sense that uncertainty may accelerate irreversible investment without building on the convexity of the marginal product of capital. In this thesis, we compare these two papers and investigate whether they support each other or not in the framework of real option theory. Moreover, we made some numerical simulations in order to understand clearly impact of other variables on investment along with uncertainty.