Özel ilköğretim okulları öğretmen profili
The profile of private primary schools teacher
- Tez No: 235180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: özel ilköğretim okulu, öğretmen, profil, private primary school, teacher, profile
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin profilini belirlemektir.Bu temel amaç çerçevesinde, öğretmelerin demografik özellikleri, sosyoekonomik ve sosyokültürel durumları ve öğretmenlerin kendilerine dönük mesleki görüşleri ele alınmıştır. Öğretmenlerin kendilerine dönük mesleki görüşleri; yaş, özel okullarda çalışma süresi, mezun oldukları okul türü, gelir durumu, alan ve sınıf öğretmeni olma değişkenlerine göre de incelenmiştir.Bu araştırmanın çalışma evrenini 2008-2009 eğitim öğretim yılında Marmara Bölgesi İstanbul İli sınırları içinde bulunan özel ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini oranlı örnekleme yöntemi ile seçilen 406 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek, yapılan araştırmalar taranarak ve uzman görüşleri alınarak geliştirilmiştir. Ölçme aracının ön uygulaması özel bir ilköğretim okulunda yapılmış ve güvenirliği uygun bulunmuştur.Araştırma sonucunda öğretmenlerin büyük çoğunluğunun yirmi bir ile kırk bir yaş aralığında olduğu, çoğu öğretmenin eğitim fakültesi mezunu oldukları, branş öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerinden sayısal olarak daha fazla olduğu, çalışma sürelerinin ortalama beş yıl olduğu ve öğretmenlerin çok sık okul değiştirmeyi tercih etmedikleri, ekonomik durumlarını orta düzey olarak tanımladıkları, öğretmenlerin yarısından fazlasının evi ve arabası olduğu ortaya çıkmıştır. Yabancı dil bilgileri orta düzeydedir. Öğretmenlerin hemen hemen tamamı bir sendikaya ve büyük bir kısmı mesleki bir dergiye üye değiller. 50 yaş ve üzeri öğretmenlerin iletişim özelliklerinin 21-30 yaş aralığındaki öğretmenlere göre daha iyi olduğu, ayrıca 21-30 yaş aralığındaki öğrenmelerin bilgisayar okuryazarlık düzeyinin 50 yaş ve üzeri öğretmenlerden daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin gelir düzeyine göre iletişim özelliklerinin ve mesleki yeterliliklerinin ve gelişime açık olma faktörlerin pozitif yönde değiştiği de görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the profiles of the teachers who work at private elementary schools.With the frame of his prime aim, teacher?s demographic characteristics, socio-cultural positions, and also their intrapersonal professional views have been considered while identifying their profiles. Their intrapersonal professional views have been examined according to varieties of their age, length of service at private schools, the type of their graduate-school, level of income, whether thay are branch or class teacher.In this research, the teachers who work at private elementary schools that take place in the city of İstalbul in Marmara Region in 2008-2009 academic year have formed the universe of the study. 406 teachers are chosen by propertional illustration have constituted The illustration of the research. The survey used in the research as a medium for gathering datahas has been developed by the researcher by examining the related literature, scanning the researches and having experts? opinions. The prime application of the evaluation medium has been completed in a private elementary school and its reliability has been approved.At the end of the study, it has come out that most of the teachers? ages are between twenty-one and forty-one, they descibe their economic level as medium and over half of the teachers are married and have a car. They know the foreign languages at medium level. The result of the research shows that the teachers who are over 50 years old, have a better communication skills comparing to the teachers who are between 21 and 30 years old. Moreover, teachers who are between 21 and 30 years old ,have a better computer skills comparing to the teachers who are over 50 years old. It is clear that communication skills and occupational profiency has changed according to the income level in a positive way.