Sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, öz yeterlilik algıları ile tutumlarının belirlenmesi
Primary school teachers determine correlation between intruction of music, level of knowledge, self sufficient perception with attitude
- Tez No: 235203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzik, İlköğretimde Müzik, Sınıf Öğretmenliği, Öz yeterlilik Algısı, Tutum
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, öz yeterlilik algıları ile tutumlarının belirlenmesi üzerine yapılmıştır. İlköğretim okullarında diğer alanların yanında müzik eğitimi, üzerinde önemle durulması gereken derslerden biridir. Çünkü müzik, çağdaş eğitim anlayışına en uygun olarak, insan zekâsını, kaslarını ve duygularını eğiten bir eğitim sahasıdır. Aynı zamanda, bütün eğitim alanlarında kullanılabilen bir eğitim aracıdır. Eğitim sürecinin temelinde ve yeni neslin yetişmesinde büyük pay sahibi olarak kabul edilen sınıf öğretmenleri, müzik eğitimini ilköğretim ilk basamağında ve daha sonraki basamaklarda müzik öğretmenin olmadığı durumlarda gerçekleştirmektedirler. Araştırma, müzik eğitiminin istenilen nitelik ve düzeyde uygulanabilmesi, ülkemizin çağdaş müzik sanatına uygun bir biçimde dünyadaki yerini alabilmesi ilkeleri çerçevesinde açısından önem taşımaktadır.Araştırmada, bilgi testi, öz yeterlik ölçeği ve tutum ölçeği ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinler alındıktan sonra 2007?2008 eğitim öğretim yılında örneklem içerisindeki illerde görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerine uygulanmıştır. Toplanan veriler bilgisayara aktarılmış ve istatistikî çözümlemeler için SPSS programından yararlanılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, öz yeterlik algıları ile tutumları; hizmet içi eğitim alma durumları, görev yaptıkları iller, mesleki deneyim, cinsiyet, eğitim durumları gibi değişkenler açısından istatistiksel yolla analiz edilmiş, ulaşılan bulgular tablolaştırılarak yorumlanmıştır.Araştırmada sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, öz yeterlilik algıları ile tutumları belirlenen alt amaçlar göz önünde bulundurularak istatistiksel çözümlemeler yapılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin veri toplama aracındaki sorulara verdikleri yanıtların frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalamaları ( ) ve standart sapmaları (ss) hesaplanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin cinsiyet, hizmet içi eğitim alma durum değişkenleri açısından Müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, öz yeterlik algıları ve tutumları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla t testi yapılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin mesleki hizmet süreleri, mezun oldukları eğitim basamağı, görev yaptıkları il değişkenleri açısından Müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeyleri, özyeterlik algıları ve tutumları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin bilgi düzeylerinin cinsiyetlerine, meslekteki hizmet yılına, son mezun oldukları eğitim basamağına, hizmet içi eğitim alma durumlarına ve görev yaptıkları illere göre anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretiminde ki öz yeterlik algılarına ilişkin bulgular incelendiğinde de cinsiyet, mesleki hizmet süresi, en son mezun olunan eğitim basamağı özellikleri açısından anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte öğretim sırasında müzik eğitimi alan ve almayan sınıf öğretmenlerinin Müzik dersi öğretimine ilişkin özyeterlilik algılarının değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak sınıf öğretmenlerinin müzik dersi öğretimine ilişkin tutum ölçeğinden aldıkları puanlar incelendiğinde; cinsiyet, meslekteki hizmet yılı değişkenleri açısından anlamlı farklılık olmadığı, ancak mezun olunan eğitim basamağı açısından sınıf öğretmenlerinin Müzik dersi öğretimine ilişkin tutumlarının farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done for primary school teachers determine correlation between intruction of music, level of knowledge, self sufficient perception with attitude. In primary school music education is very important with other fields. Because music is very suitable in modern education understanding. Music is a field which is educated people intelligence muscles and emotions. At the same time music which is an education tool, can use all of the education fields. Primary school teachers are accepted owner of the big allowonce when basic of the education period and new generation grow up. First step of the primary school and other steps if music teachers can teach music course. Research which is important in directive frame music education quality and level of application in our country shaped in the world.In research use knowledge test, self sufficient measuring and attitude measuring for sample of primary school teachers work in city. Accumulated data saved in computer and use SPSS for statistics solving. Primary school teachers instructions of music lesson, level of knowledge, self sufficient perception with attitude, in service training situation, work in city, occupational experience, sexuality, education analyze way of the statistics and finding information comments on table.In research primary school teachers relation to music lesson instruction, level of knowledge, self sufficient perception with attitude apparently with basic goals are made statistics solving. Primary school teachers answer the questions fordata collection tool frequency(f) percentage(%), arithmetic overage and standard deviation are calculated. Primary school teachers in sevice traning. Situation and sexuality can be meaningful diversity with level of knowledge for music course instruction, self sufficient perception and attitude are determined by t test. Occupational service period of primary school teachers, graduation step of education, work in city interconnection with level of knowledge for music lesson instruction self sufficient perception and attitude constitute by analysis of sole direction variance.Result of the research which seems clearly there is no differentiation between primary school teachers work in city, in service traning, graduation of the last step education , occupational service period, sexuality and level of knowledge for music instruction. When primary school teachers music lesson instruction related to self sufficiency perception interprent with datas sexuality, occupational service period, graduation of the last step education seem there are no meaningful diversity. In addition if primary school teachers took music course in period of instruction they can change self sufficient perception and attitude. This result related to music instruction. End of the research when interprent point of the attitude measuring connect with music lesson instruction explained by sexuality and occupational service period there is no diversity. But primary school teachers graduate from education step affect on music lesson instruction related to attitude show that different result.