Implementation of 2DFT SPIN ECHO NMR pulse sequence on a pc based system
2 DFT SPIN ECHO NMR darbe dizisinin kişisel bilgisayar temelli bir sistemde gerçekleştirilmesi
- Tez No: 23530
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi' Görüntüleme, Manyetik Rezonans Görüntüleme, MRI darbe dizileri, 2DFT Spin Echo MR Görüntüleme, DSP kişisel bilgisayar ekleme kartı, Medical Imaging, Magnetic Resonance Imaging, MRI pulse sequences, 2DFT Spin Echo MR Imaging technique, DSP add-on card for PC
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz 2DFT SPIN ECHO NMR DARBE DİZİSİNİN KÎŞÎSEL BİLGİSAYAR TEMELLİ BÎR SİSTEMDE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ TURAN, Ender Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Y.Ziya İder Temmuz, 1992,107 sayfa Bu tezde, C programlama dili ve IBM-AT uyumlu bir bilgisayar kullanılarak Manyetik Rezonans Görüntüleme için Darbe Dizisi Programı (PSP) geliştirilmiştir. Darbelerin üretimi bilgisayar içerisine yerleştirilen TMS320C25 DSP Kartı aracılığıyla sağlanmıştır. PSP bu kartla Loughborough Sound Images Firmasınca hazırlanan bir C arşivini kullanarak haberleşmektedir. MRI darbe dizileri için sine, sinüs, kosinüs, çıkış ve iniş fonksiyonlarının üretimi gerekmektedir. Bunlar önceden hazırlanan altyordamlarca üretilmektedirler. Bu altyordamlar TMS Assembli dilindehazırlanmış ve hard diskte veri dosyası olarak saklanmaktadırlar. Her al tyordamın, fonksiyonun genliğini, frekansını ve süresini belirleyen bazı parametreleri bulunmaktadır. Altyordamların dallanma işlemleri bulunabilir ve dallanma adresleri altyordamın 1000 Hex adresinden başladığını varsayarak hesaplanmışlardı r. PSP bir diziyi, al tyordamları dizideki sıralarına göre çağırarak üretmektedir. Altyordam kodları TMS hafızasına yüklenmekte ve dallanma adresleri yeni başlama adreslerine göre hesaplanmaktadır. Altyordamların parametreleri ve veri tabloları, sırası gelen altyordam tarafından okunmak üzere THS İn başka bir hafıza bloğunda bulunmaktadırlar. '2DFT Spin Echo Imaging' tekniği uygulanmış ve sinyaller osiloskopta gözlemlenmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF 2DFT SPIN ECHO NMR PULSE SEQUENCE ON A PC BASED SYSTEM TURAN, Ender M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Y. Ziya ÎDER July, 1992, 107 pages. In this thesis, a Pulse Sequence Program (PSP) for Magnetic Resonance Imaging is developed, using C programming language and an I8M-AT compatible computer. A TMSS20C25 DSP Board is installed in the computer to generate the actual pulses. The PSP communicates with the board via a C library prepared by Loughborough Sound Images Ltd. MRI pulse sequences require the generation of functions, such as sine, sine, cosine, ramp up, ramp down. These are generated by previously prepared subroutines. The subroutines are written in TMS Assembly Language ^ and kept as data files in the hard disk. Each subroutine has a number of parameters, iiidetermining the amplitude, frequency and duration of the functions. The subroutines may have branching operations and the branch addresses have been calculated» assuming that the subroutine starts at memory location 1000 Hex. The PSP implements a sequence by calling the subroutines, according to the order they come in the sequence. The code of the subroutines are downloaded to TMS memory and branch addresses are altered depending on the new start address. The parameters of the subroutines and data tables reside in another memory block, to be read by the corresponding subroutine. The '2DFT Spin Echo Imaging' has been implemented and signals are observed at the OSCXJlJlOSCOp@ m