Avrupa İnsan Hakları ve Türk Anayasa Yargısında yaşama hakkı
The right to life in the European Human Rights and the Turkish Constitutional Law
  1. Tez No: 235412
  2. Yazar: OKTAY BAHADIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşama hakkı, İnsan hakları, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi, Ölüm Cezası, The Right to life, Human rights, The European Convention On Human Rights, The European Court Of Human Rights, Punishment of death
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, özellikle İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde yaşama hakkı kavramı ve sınırlarını incelemeyi, bu hakkın devletlere yüklediği yükümlülükleri ile istisnalarını açıklamayı, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ışığında Türkiye'deki yaşama hakkı ve bu hakkın ihlal edildiğine dair iddiaları incelemeyi amaç edinmiştir.Bu hedef doğrultusunda, tezin birinci bölümünde, yaşama hakkı kavramı ve sınırları, bu hakkın istisnalarına da yer verilmek suretiyle incelenmiştir. Bu çalışma ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 2. maddesinin devletlere yüklediği negatif ve pozitif yükümlülükler açıklanmaya çalışılmıştır.İkinci bölümde ise, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi ve Türk anayasa yargısı açısından yaşama hakkı konusu irdelenmiştir. Bu bağlamda, Mahkemenin Türkiye'deki yaşama hakkı ihlalleri ile ilgili verdiği kararlar ve gerekçelerine yer verilmiş, özellikle de, ölüm cezası ile ilgili Türkiye'de yapılan son yıllardaki değişikliklere değinilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışmada yaşama hakkının önemi ve bu hakkın diğer haklar açısından önceliği vurgulanmıştır. Bu çalışmada, demokratik bir toplum düzeni içerisinde, hukuk güvencesi altında, insan onuruna yakışır bir hayat sürdürebilmenin kişi hak ve özgürlüklerinin kullanılabilmesi açısından hayati öneme sahip olduğu sonuçuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, especially tries to examine the concept of a right to life and its limitations, to explain the attribution of governments on obligations and exceptions nonetheless to analyse the right to life in Turkey and the assertions about infringement of this right within the framework of The European Convention On Human Rights.In this respect, the first part of the thesis, the concept of the right to life and its limitations has been examined with the inclusion of the exceptions. In this study its aimed to reveal the positive and negative obligations that have been atributed the governments in article 2 of The European Convention on Human Rights.In the second part, the right to life concept has been examined in terms of The European Court Of Human Rights and The Turkish Constitutional Law. In this context, judgements and reasons of the court regarding infringement of the right to life has been mentioned, especially revisions about punishment of death in The Turkish Constitutional Law lately has been discussed.In conclusion, with this study importance and priority of a right to life through other human rights has been emphasized. Eventually, in this study, it has been understood that it is vital to survive a self-respecting life in a democratic society, under the legal security in order to use personal rights and freedoms.