İsaak E. Babel ve öykü sanatı
Isaac E. Babel and the art of tales
  1. Tez No: 235460
  2. Yazar: TUĞBA KARAGÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. ZEYNEP GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Yahudi, İnsan, Devrim, Gangster, Woman, Jew, Person, Revolution, Holdup man
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Tezimizin konusu Rus edebiyatında sadece öykü yazarlığıyla değil aynı zamanda gazete, senaryo ve oyun yazarlığıyla da sesini duyuran İsaak E. Babel'in (1894?1940) öykü sanatıdır. Birçok dönemdaşından farklı üslûbuyla, 20. yy. Rus edebiyatında ayrı bir yere sahip olan Babel didaktik anlatım kaygısı gütmeyen yapıtlarıyla birbirinden farklı alanlarda eserler vermiştir. Eserler incelendiğinde karşımıza net bir şekilde kişi ve olayların felsefî yönleriyle değil, ruhsal ve insanî yönleriyle ele alındığı ortaya çıkar. İyi bir gözlemci olan Babel, etrafında gördüğü, yaşadığı veya başkalarından duyduğu her olay ve kişiyi ruhsal açılarıyla ustaca edebi bir esere çevirmeyi başarmıştır.Çok yönlü bir öykü koleksiyonu olan yazar genellikle: Yahudilerin toplum içerisindeki yaşamı, bireyin ölüm ve yaşam arasındaki gidiş gelişleri, Rus Devrimi ve İç Savaş, insan trajedileri ve gangsterlerin maceralarını konu olarak işler. Bunların dışında öykülerde dikkat çeken diğer bir yön ise kadına verilen değer ve dine duyulan öfkedir. Babel'in kendi yüreğinde hissettiği acı, hüzün, yalnızlık ve çaresizlik temaları ise hemen her öyküde açıkça varlığını hissettirir. Babel'in konularındaki bu çok yönlülüğün tersi olarak sanatçının değişmeyen tek özelliği sade ve anlaşılır bir dile sahip olmasıdır. Bu da tüm engellemelere karşın ülkesinde çok geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasında ve batı dillerine aktarılmasında önemli bir etken olmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of my dissertation is the art of storytelling of E.Babel, who is not only known with his narrating skills but also with his writing skills in journals, scenario and dramas. Babel is distinguished from his contemporaries with his different style of writing among 20th century Russian literature. Once he was creating his literature at diversified areas he has not worried whether the style is didactic or not. If his literature is analysed, it clearly appears that persons and events were handled with spiritual and human aspects more than their philosophy. He has achieved to create literary output converting psychological views of each event and each man he has seen, heard or sensed with his good ability of observation.Author who has a versatile collection of tales: mostly works on life of jewishes in society, individual?s roudtrip between death and life, Russian revolution and civil war, human being tragedies and adventures of gangsters. Beyong these, another striking side of the tales is honoring woman and anger to religion. Babel?s pain, sadness, loneliness and desperation can clearly be seen at all stories of him. On the contrary to his diversified theme at his literature the only unchangible property of the artist is having pure and comprehensible language. This is why he has reached to a very wide crew in his land and has been translated to western languages although many obstructions.