Kırıkkale MKEK silah müzesinde bulunan Osmanlı Dönemi silahları
The Ottoman weapons exhibited in Kırıkkale MKEK weapon museum
  1. Tez No: 235459
  2. Yazar: CEMİLE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İBRAHİMGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Silahlar, Osmanlı, MKEK Müzesi, Kırıkkale, Ateşli, Weapons, Ottoman, MKEK Museum, Kırıkkale, İgnition
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 467
Özet
Bu çalışmada, Kırıkkale MKEK Silah Müzesinde Bulunan Osmanlı Dönemi Silahları hakkında bir araştırma yapılarak elde edilen veriler bir düzen içerisinde, mümkün olduğu kadar açık ve destekleyici ön bilgilerle birlikte ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Bunun için Kırıkkale MKEK Silah Müzesinde sergilenmekte olan Osmanlı dönemi silahları öncelikle işlevleri ve kullanılan yerler dikkate alınarak ana başlıklara ayrılmışlardır. Daha sonra ana başlıklar altında toplanan silahlar kendi içlerinde, biçim, boyut, kullanılan malzeme ve kullanım amaçları açılarından alt guruplara ayrılmışlardır.Alt başlıklara ayrılan silahlar, teker teker, ölçüleri, dönemleri, süsleme programları, yapım teknikleri, kullanılan malzemeler ve formları açısından değerlendirilerek, resim ve çizimlerle gösterilmeye çalışılmıştır.Bütün bu özelliklerin birbirine karışmaması ve bir düzen içinde sunulması bakımından, her bir eser için farklı katalog fişi doldurulmuştur.Bu çalışmalar sonucunda, Kırıkkale MKEK Silah Müzesinde halen sergilenmekte olan Osmanlı Dönemi silahlarının, gerek üzerlerindeki süsleme ve tekniklerinin dönem özelliklerini yansıtmaları ve gerekse Osmanlı döneminde silahların geçirmiş olduğu gelişim evrelerini göstermeleri açısından, önemli birer belge niteliği taşımaları, aynı zamanda bazı silahların üzerinde bulunan süsleme kompozisyonları, kullanılan malzeme ve süsleme teknikleri bakımından da birer sanat eseri özelliği taşımaları açılarından Türk süsleme sanatı için birer örnek teşkil ettikleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject I have been studying contains the Ottoman weapons exhibited in Kırıkkale MKEK Weapon Museum and as understood from title, it deals with only the Ottoman term of Turkish weapon history and examines the type of weapons, and evolution of them and an example of introduction.As a pre-information I tried to reflect Turkish tradition of using weapons and the importance of weapons in history. This data is given as Pre-Ottoman and Ottoman Times to prevent confliction and some definitions are given shortly.The Ottoman weapons exhibited in the museum, are explained in sub- topics as protective weapons, cutting weapons, piercing weapons, shooting weapons and weapons with ignition. These weapons are explained with their original names in Ottoman period and periods, sizes, styles, materials, construction techniques and decorations if they have any are given in detail.These explanations are reinforced with photos and drawings for better visual conception.As a conclusion of this study, the Otttoman weapons are not only considered as destroying objects but they are objects of art with their design and decoration techniques. These decorations reflect the taste of period they are made in.They are also examples to see how weapon technology has changed and evolved through time. These panoramic documents are very important to reflect all these knowledge and it must be considered seriously exhibiting and demonstrating these weapons.