Seçmenlerin etik kimlikleri ve etik inançları ile siyasal tercihleri arasındaki ilişki: 22 temmuz 2007 genel seçimleri Niğde örneği
The relation between the ethical identities and beliefs of the voters and their political preferences: 22 july 2007 general election in nigde
  1. Tez No: 235524
  2. Yazar: ESRA ERİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Siyasal Pazarlama, Makyavelizm, İdealizm, Rölativizm, Seçmen Davranışı, Ethics, Political Marketing, Machiavellianism, Idealism, Relativism, Voter Behavior
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Etik günümüzde- her alanda olduğu gibi siyaset alanında da gündemi en fazla oluşturan ve kullanılan konulardan birisi durumundadır. Bununla birlikte üzerinde en fazla yanlış anlaşılmaların ve yorumların yapıldığı, neyin etik neyin etik olmadığının da fazlaca tartışıldığı bir felsefe ve alandır. Bu çalışmada ise etik konusu daha özel bir alan olan siyasette etik olarak açıklanmaktadır.Bireylerin ve tüketicilerin etik düşünce ve inançları ile davranışlarını ölçen farklı model ve ölçüler literatürde ve uygulamada kullanılmaktadır. Bu çalışma bu teori ve ölçülerden en önemli ve yaygın olarak kullanılan Makyavelizm ve Etik Konum Ölçeği olan İdealizm ve Rölativizmden yola çıkarak, seçmenlerin etik düşünce ve eğilimlerini ortaya koymuştur. Ayrıca seçmenlerin Makyavelizm, Rölativizm, İdealizm eğilimleri ile siyasal tercihleri arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını test etmektedir.Çalışmanın en önemli bulguları arasında; seçmenlerin Makyavel, idealist ve rölativizm olma dereceleri ile benimsedikleri siyasi tercihleri/siyasi yelpazedeki duruşları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte her bir değişkenin siyasi tercihe olan sınırlı etkisini belirlemek için katsayı tablosu incelenmiş; siyasi tercihi en fazla rölativizm etkilerken rölativizmi sırasıyla Makyavelizm ve idealizmin izlediği saptanmıştır. Ayrıca rölativizm seçmenleri sağ görüşe yönlendirirken, Makyavelizm ve idealizm ise sol görüşe yöneltmektedir. Seçmenlerin etik olmayan düşüncelerle ve maddi yardımlarla oy kullandıkları iddiaları bu araştırmanın sonuçlarına göre doğrulanmamıştır. Ancak seçmenlerin demografik özellikleri ile siyasi tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ethics is used and builds the agenda for politics as well as all other areas. It is also a philosophical area in which misunderstandings and misinterpretations are most common and discussions take place on what is ethical or not. This study focuses on political ethics as a more specific area in ethics.Different models and standards that evaluate (measure) ethical thoughts and beliefs of individuals and consumers are used in literature and application. This study put forward the thoughts and tendencies of constituents considering the Machiavellianism, which is the most important and has been used commonly in these standards, and the idealism and the relativism, which are the ethical status scales. Besides this study, examines whether there is any relation between the constituent?s Machiavellianism, Relativism, Idealism tendencies and political choices.It is studied that, there is a statistically significant connection between voters in terms of the being Machiavellianism, realist, in order to find out the effects of the voter?s politics references changing, modulus chart method has been applied, figuring out which one is most effective in and it has been appeared that, Relativism plays an effectively role and respectively, Machiavellianism and Idealism. It is also appeared while the Machiavellian voters have right; conservative view, the relativist and idealist voters has left republic view. According to this study?s results, it is not clarified that the claims about the voters who are believed that they choose the politics view because of their unethical ideas and financial supports, however, there is a statistically significant connection between the demographic characteristic and politics views of voters.