Siyasal pazarlama araştırmalarında yöntem ve etik
Method and ethics in political marketing research
- Tez No: 849897
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Yöntem, Siyasal Pazarlama, Pazarlama Araştırmaları, Ethics, Method, Political Marketing, Marketing Research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kamuoyu araştırmaları siyasi partileri ilgilendirmesinin yanında seçmenlerin, habercilerin, akademisyenlerin de yakından takip ettiği araçlardan biridir. Siyasi partiler sahadaki durumlarını ya da rakip partilerin durumlarını yapılan anketlerde elde edilen sonuçlarla takip ederek stratejilerini geliştirirler. Seçmenler siyasal davranışlarına yön verirken diğer seçmenlerin tercihlerini görmek isteyebilirler. Bu çalışmada seçmenlerin kamuoyu araştırmalarına olan tutumlarının demografik ve siyasi özelliklere göre farklı olup olmadığı öncelikli olarak araştırılmıştır. Buna ek olarak araştırma öncesinde incelenen literatürde konu ile ilgili bir ölçeğin geliştirilmemiş olmasından dolayı kamuoyu araştırma firmalarına yönelik algı ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana kütlesi Ocak 2023 tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş seçmen özelliklerine sahip kişilerden oluşmaktadır. Örneklem düzeyinin daha tutarlı olması için seçmenlerin demografik ve siyasi özellikleri tabakalı örnekleme yöntemi ile rassal seçilmiştir. Veri toplamak için geliştirilen ölçekler ile 2 ön pilot araştırma yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda 34 ifadeden oluşan ve üç alt boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Bu boyutlar SKOG (güven), SKOY(yöntem) ve SKOE (etik) boyutları olarak adlandırılmıştır. Belirlenen ilk boyut siyasi kamuoyu araştırmaları hakkındaki güven algısı (SKOG) olarak değerlendirilmiştir. İkinci boyut siyasi kamuoyu araştırmalarının yöntemine ilişkin görüşler (SKOY) olarak değerlendirilmiştir. Son boyut ise siyasi kamuoyu araştırmalarının etik yönden değerlendirilmesi (SKOE) olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bu üç boyut yapısal olarak geçerli görüldüğünden ana çalışmada uygulanarak analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to being of interest to political parties, public opinion research is one of the tools closely followed by voters, journalists and academics. Political parties analyze their strategies by monitoring their situation on the field or the situation of rival parties with the results obtained in the surveys. Voters shape political developments and can see the preferences of other voters. In this context, it has been investigated in detail whether voters' attitudes towards social surveys differ according to demographic and political mass. Since no performance on the subject has been developed in the literature examined before the research, in addition to these purposes, the development of perception performance for global research purposes is provided. The main data of the research consists of people who are over 18 years old as of January 2023. In order for the sampling process to be better, the demographic and political characteristics of the selection were randomly selected using the stratified movement method. Two preliminary pilot studies were conducted with dedicated scales to collect data. As a result of this study, a structure consisting of 34 expressions and three sub-dimensions was obtained. These dimensions are called SKOG (trust), SKOY (Method) and SKOE (ethics) dimensions. The first dimension determined was evaluated as the security perception of Cyprus (SKOG) in political public research. The second dimension was evaluated as opinions on the methods of political public opinion research (SKOY). Finally, it was evaluated as the evaluation of ethical values of dimensional political and social research (SKOE). Since this obtained three-dimensional structure is valid, analyzes were made by applying the main design.