2009 yerel seçimlerinde yerel basında siyasal reklamcılık uygulamaları: Niğde örneği
Political advertising application in local press in 2009 municipal election: Nigde model
  1. Tez No: 235543
  2. Yazar: ÖZGÜR KARABAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, İşletme, Advertising, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Pazarlama, Siyasal Reklam, 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri, Partiler, Niğde, Siyasal Parti, MHP, CHP, AK Parti, Political Marketing, Political Advertisement, 29 March 2009 Municipal.Election, Parties, Political Parties, MHP, CHP, AK Party
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Siyasal pazarlama karması elemanlarından tutundurma çabaları içerisinde önemli bir yere sahip olan siyasal reklamcılık, günümüz seçimlerinde göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Demokrasinin hakim olduğu yerlerde, seçmenlere lideri, adayları, parti programını en uygun ve en etkili şekilde tanıtıp, onları oy alma sürecinde desteklerini sağlamayı hedefleyen ve seçim süreci dışında da faaliyetlerinden haberdar etme ihtiyacı içerisinde olan siyasal partiler bu amaçla reklamlardan yararlanmaktadırlar.Siyasal partilerin mümkün olduğunca çok sayıda seçmene ulaşma ve rakiplerinden ile olan farkını seçmenlere anlatmada siyasal reklamcılık önemli bir olgu haline gelmiştir.Bu çalışmada, siyasal kampanyalar ve bu süreçte yer alan siyasal reklamcılık olgusundan hareketle partilerin seçim kampanyası döneminde yoğun olarak kullandıkları gazete reklamları içerik çözümlemesi yöntemi ile değerlendirilmiştir. 29 Mart 2009 Türkiye Yerel Seçimlerinde Niğde'de en çok oyu alan üç partinin (CHP, AK Parti, ve MHP) 1-28 Mart tarihleri arasında Niğde Haber, Gündem, Yeni Yıldız, Hamle gazetelerinde yayınlanan reklamları karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve ayrıca halkla ilişkiler kapsamında bu gazetelerde çıkan haberlere de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Political advertising which has an important part in sales promotion efforts of political marketing mix is a remarkable subject that should be taken into consideration. Political parties aiming to obtain voters? support during vote buying process and to introduce candidates, leader and party?s program to the voters in places dominated by democracy make use of advertising.Political advertising is of great importance for party to reach voters as many as possible and to tell and inform voters about its differences from others.In this study, the newspaper advertisements that were used commonly by political parties during 2009 Municipal Election have been examined with the framework of content analysis.The advertisements of AK Party, CHP and MHP ( the first three parties in terms of vote number gained) published in local newspapers of Nigde ( Nigde Haber, Gundem, Yeni Yildiz, Hamle) between 1 March and 28 March 2009 were studied and compared with content analysis.