Toplam kalite yönetimi'nin çalışanların performansları üzerine etkileri ve petlas lastik fabrikasında bir uygulama
Effects of total quality manegement on employees? work performance and a application in petlas tyre factory.
  1. Tez No: 235552
  2. Yazar: REYHAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kalite, toplam kalite yönetimi, çalışan performansı, motivasyon, Quality, Total Quality Management, Employee performance, Motivation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi, çevresel koşulların değişmesi, rekabet şartlarının ağırlaşmasıyla işletmelerde değişimler meydana gelmiştir. Geleneksel yönetim yaklaşımları işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmıştır ve alternatif olarak temelinde insan unsuru olan yeni kalite anlayışı toplam kalite yönetimi pek çok işletme tarafından uygulanan yaklaşım haline gelmiştir. Toplam kalite yönetimi insan faktörünün potansiyel yeteneklerinden yararlanmayı ve geliştirmeyi amaçlayan bir yönetim şeklidir. Çünkü işletmeyi başarıya götürecek olan bu yaklaşımın uygulayıcısı çalışanlardır. Bu sebeple toplam kalite yönetimi yaklaşımında çalışanların eğitilmesi ve motivasyonu büyük önem taşımaktadır.Çalışmamızda toplam kalite yönetiminin çalışanların performansı üzerine etkileri incelenmiş ve Petlas Lastik Fabrikası'nda yapılan bir araştırma ile çalışmamız güçlendirilmiştir. Bu araştırmayla teori ve uygulama arasında uyum olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Anket sonucuna göre TKY'nin katılımı sağladığı, çalışanların memnun edilmesine öncelik verdiği, çalışanların yenilik ve değişikliklere uyum sağlamalarını kolaylaştırdığı, çalışma hayatının kalitesine katkıda bulunduğu çalışanların motivasyonunu artırdığı ve performanslarını olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
There has been a great change in enterprises due to rapid development in technology, change in the business environment and heavy competition conditions. Traditional management approaches are insufficent to cope with the new problems and meet the demand, so the Total Quality Management which is alternatively based on human factor has become the very new approach for most of the enterprises. Total Quality Management is a system that aims benefiting the potential skills of human factor and develop it since the main factor which will lead to success is the employees in an enterprise. Considering that fact in Total Quality Management approach; it is very important to train, motivate and educate the employees.This study has analysed the effects of Total Quality Management on employees? work performance and it has been reinforced with the study carried out in Petlas Tyre Factory. Through this study, it is attempted to find out if there is a consistence between theory and implementation. According to the survey The Total Quality Management ensures the participation of employees, prioritizes the employee satisfaction, facilitates the employees? coherence with the new advances and technology, contributes the quality of labor life, increases the motivation of employees and effects the employees? performance positively.