İnsan kaynakları yönetimi işlevlerinden seçme ve yerleştirmenin önemi ve Antalya bölgesinde bir araştırma
Importance of human resource management: Selecting and implacement with a f?eld resource ?n the area of Antalya
- Tez No: 235668
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSE CAN BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsan Kaynakları, nsan Kaynaklarının Seçimi, nsan KaynaklarıYerlestirmesi, nsan Kaynaklarının Önemi, Human Resource, Human Resource Management, Selecting and Implacement in Human Resource, Importance of Human Resource
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde teknoloji üretimi artık belirli ülkelerin tekelinde olmaktan çıktığı gibiteknoloji üretimi için gerekli donanımı olmayan ülkeler için teknolojinin kopyaedilerek alınması mümkün hale gelmistir. Bu bağlamda personel dısındaki tümkaynaklar, satın alınabilir, ikame edilebilir veya çesitli yollardan sağlanabilir birözellik tasımaktadır. En zor sağlanan ve en pahalı kaynak insan kaynağıdır.?nsan kaynağını seçmek ve yerlestirmek, insan kaynakları yönetiminin en önemliislevlerinden biridir. Eleman bulma ve seçmedeki gecikmeler ya da ise uygun elemanseçmeme islerin aksamasına, dolayısıyla maliyetlerin yükselmesine neden olabilir. Onedenle kaliteli ve kapasiteli eleman bulma ve seçme bir isletme için yasamsal önemtasır. Önemli olan ?doğru ise doğru adam? bulmaktır. Bir isletme varlığını vegelisimini ancak bu sekilde devam ettirebilir.Otel isletmelerinde geliri de gideri de yaratan“insan”unsurudur. ?sletmelerde insanunsurunun iyi yönetilmesi isgücünün verimli kullanılmasını sağlayacaktır. Otelisletmeleri gibi, birebir iliskilerin ve“insanın insana hizmeti”olgusunun en yoğunyasandığı bir sektörde insan unsurunun yönetilmesi, ancak bu alanda özel bilgi vebeceri gerektiren ?nsan Kaynakları Yönetimi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
Today, in addition to the fact that technology is not in the exclusive possession ofany country, it has become possible to adopt technology by copying for thosecountries that do not have sufficient equipment and facilities for technologyproduction. In this context, all resources carry the feature of being purchasable,substitutable or obtainable, except for human resources, which is the most difficultand expensive one to provideSelecting and placement are the most significant roles of human resourcesmanagement. Delays in finding and selecting personnel or not placing suitablepersonnel for the job would result in delays in the operations, and thus, would lead toincreases in costs. Therefore, it is vital for a business to find and select personnelwith suitable quality and capacity. The major point is finding `?the right person forthe right job??. A business could sustain its existence and improvement only by thisway.In hotels, `?human?? is the factor that creates both income and cost. Managinghuman resources well would enable using work force efficiently. In a sector like thehotel industry, where one-to-one relations and `?service of man to man?? is vital,management of human resources is only possible via Human ResourcesManagement, requiring special knowledge and skills for this area.