Yerel yönetimlerde altyapı tesisi, modernizasyonu, finansmanı ve etkinliği üzerine örnek bir model: İstanbul İli ana arterlerinin modernizasyonu
A sample model on modernization, finance and efficiency of infrastructure in local governances: modernization of Istanbul province main arterial roads
  1. Tez No: 235677
  2. Yazar: MEHMET FATİH TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGUT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Şehircilik ve Bölge Planlama, Civil Engineering, Business Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Infrastructure, Local Governances, Municipality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Avrupa Birliği'ne girme aşamasındaki ülkemizde, yerel yönetimlerin özellikle de belediyelerin yapmakla yükümlü oldukları altyapı tesislerinin tamamlanmış ve sorunsuz olarak işletmeye açılmış olması beklenilen bir durumdur. Ancak hala bu konuda belirsizlikler yaşanmakta olup mevcut altyapı tesisleri modernlikten uzak ve ihtiyacı karşılayamaz durumdadır.Bu çalışmada öncelikle ülkemizde yerel yönetimlerin en önemli birimlerinden olan belediyelerin ; görev-sorumluluk ve mali yapılarına değinilmiştir. Bu görev ve sorumlulukların neticesi olarak, yapmakla zorunlu oldukları altyapı hizmetleri (Ulaşım Yolları Tesisi, Bakım Ve Onarımı, İçme Suyu Temini Ve Dağıtım Hizmeti, Atık Suların Uzaklaştırılması, Elektrik Altyapı Hizmeti, Doğalgaz Altyapı Ve Dağıtım Hizmeti, İletişim Altyapı Hizmetleri, Yağmur Sularının Uzaklaştırılması, Atık Suların Geri Dönüşümünün Sağlanması) ve bu hizmetlere ilişkin yapılmış olan mevcut altyapı tesis ve yatırımlarının şu anki durumu, bunlara ait sorunlar (Finansman Sorunları, İmar Durumu ve Kamulaştırma Sorunları, Ulaşım Sorunları, İnşaat, Bakım, Onarım Sorunları ve Atıksuların Geri Dönüşümü, Proje Yönetiminde Karşılaşılan Sorunlar, Ortak Bilgi Sisteminin Oluşturulması ve Kullanımına İlişkin Sorunlar, Kurumlar Arası Planlama Ve Koordinasyon Sorunları, Siyasi Sorunlar) ele alınmıştır.Yukarıda sayılan sorunlara ilişkin çözüm önerileri : ?İmar Planlarının Hazırlanması, Altyapı Tesislerinin Planlanması ve Projelendirilmesi, Projelendirmede Ve Uygulamada Bazı Modern Altyapı Uygulama Yöntemleri, Altyapı Hizmeti Veren Kurumlar Arasındaki Koordinasyonun Sağlanması, Finansmanın Temini, Apolitik Yerel Yönetim Hizmeti Yaklaşımı? başlıkları altında sıralanmıştır. Bu önerilerin oluşturulması esnasında ; konu hakkında yayınlanmış eserler incelenmiş, dünyadaki örnek modern altyapı hizmetleri ele alınmış, İstanbul'daki çeşitli belediyelerle fikir alışverişinde bulunulmuş ayrıca konusunda uzman kişilerin bilgilerine başvurulmuş olup modern, sağlıklı, insan ve çevre sağlığı koşullarına uygun, ekonomik, verimli ve etkin bir altyapının tesis edilebilmesi için gerekli koşullar derlenmiş ve somut sonuçlar ortaya konmuştur.Anahtar Kelimeler; Altyapı Tesisi, Yerel Yönetimler, Belediye.
Özet (Çeviri)
In our country that is within the phase of participating in European Union, it is an expected case that the infrastructure plants, which are under the obligation of the local governances ? especially the municipalities ? should have been completed and activated properly. However, there are still indefiniteness regarding this matter and the current infrastructure plants are far from being modern and are incapable of meeting the requirement.In this study, initially the history, administrative formation of the municipalities, which are one of the most important units of local governances in our country, the developments in the local governance understanding, duty ? responsibility and their financial structures have been mentioned. As a result of these duties and responsibilities, the current situation of the infrastructure services (Installation, Maintenance and Reparation of Transportation Roads, Drinking Water Supply and Distribution Service, Waste Water Detraction, Electric Infrastructure Service, Natural Gas Infrastructure and Distribution Service, Communication Infrastructure Services, Rain Water Detraction, Recycling of Waste Water) that are obliged to be conducted by them and the current situation of the infrastructure plant and investments performed relating to these services, the problems related to these (Finance Problems, Zoning Status and Nationalization Problems, Transportation Problems, Construction, Maintenance, Reparation Problems and Recycling of Waste Water, Problems Occur During Project Management, Problems on the Formation and Utilization of Joint Information System, B2B Planning and Coordination Problems, Political Problems) have been handled.The solution recommendations about the above mentioned problems have been listed under: ?Preparation of Zoning Plans, Planning and Projecting Infrastructure Plants, Some Modern Infrastructure Implementation Methods in Projecting and Application, Providing Coordination Between Corporations Offering Infrastructure Service, Finance Supply, Apolitical Local Governance Service Approach? topics. During the formation of these recommendations; the articles published on the subject have been reviewed, the sample modern infrastructure services throughout the world have been handled, negotiated with various municipalities in Istanbul, as well applied to the information of expert people, the conditions required for the installation of a modern, healthy, economic, efficient and effective infrastructure that is in compliance with the human and environment health conditions have been compiled and concrete results have been revealed.