Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan öğretmenler hakkında açılan soruşturmalar ve sonuçları
Investigations opened on teachers working in instutions of Ministery of National Education and their results
  1. Tez No: 235687
  2. Yazar: S. SONER GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, denetim, disiplin, soruşturma, disiplinsoruşturması, Management, inspection, discipline, investigation, disciplinaryinvestigation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Araştırmanın amacı; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışanöğretmenlerin soruşturmaya konu olan eylemleri, yapılan soruşturmasonunda, bu eylemlerinin kesinlik kazanıp kazanmadığıyla ilgili olarak getirilenönerilerin ortaya çıkarılmasıdır.Araştırma grubunu; 81 il arasından belirlenen, il milli eğitimmüdürlüklerine bağlı, değişik 11 ildeki ilköğretim müfettişleri başkanlıklarıoluşmaktadır.Verilerin toplanması aşamasında, memurların eylemleri açısındandisiplin kavramları ile disiplin ve ceza hukukuna ilişkin alanyazın taranmıştır.Yasal metinlerde yazılı olan, öğretmenler hakkında ön inceleme ya da disiplinsoruşturmasına konu olan eylemler ile bu eylemlerin karşılığı olan önerilerincelenerek, bunlara ilişkin verileri toplamak üzere çizelgeler oluşturulmuştur.Eylemlerin disiplin boyutunda ya da adli suçlar kapsamındadeğerlendirilmesine göre, ön inceleme ve disiplin soruşturması olarak iki ayrıkategoride incelenen veriler, ilk aşamada ön inceleme, ikinci aşamada isedisiplin soruşturmalarına ilişkin istatistikler/kayıtlar üzerinde genel taranamayapılarak elde edilmiştir.Öğretmenlerin, adli ve disiplin yönünden soruşturmaya konu olaneylemlerinin dağılımı, getirilen önerilere ilişkin nitel ve nicel araştırmalaryapılmıştır. Araştırma verileri, bilgisayar ortamında SPSS İstatistik Programıyardımıyla çözümlenmiştir.Yapılan ön incelemelerin ve disiplin soruşturmalarına konu olaneylemlerinin ve getirilen önerilerin dağılımlarıyla ilgili çözümlemeler frekans veyüzdelerden yararlanılarak yapılmıştır.Öğretmenlerin ön inceleme ve disiplin soruşturmasına konu olaneylemleri için getirilen önerilerin, illere ve yıllara göre farklılık gösteripgöstermediğiyle ilgili çözümlemelerde ise Pearson Kay-Kare Testlerikullanılmıştır.Ön incelemeler ve disiplin soruşturmaları sonunda, sübuta ermeyeneylemlerin oranları yüksek bulunmuştur.Öğretmenler hakkında yapılan disiplin soruşturmaları sonunda, sübutaeren eylemler aynı olmasına karşın, önerilen disiplin cezalarının farklılıklargösterdiği bulunmuştur.Ön incelemeler sonunda, yapılan öneriler arasında, illere ve yıllaragöre, çoğunlukla anlamlı bir ilişki bulunmazken, disiplin soruşturmalarındatersi bir sonuç çıkmıştır.2003 yılıyla birlikte ön inceleme ve disiplin soruşturması sayılarınınarttığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the actions about disciplinaryproceedings for teachers working in the intuitions of Ministry of NationalEducation; and at the end of disciplinary investigation, to find out proposedsuggestions related to whether or not they were conclusively established.The work group of this research consists of 11 different primaryeducation supervisors? boards, related to the provincial education directorate,selected among 81 provinces.At the stage of gathering data, discipline concepts in terms of official?sactions and literature related to criminal law have been reviewed. The actionstaken place in legal texts and about advance canvass or disciplinaryinvestigation for teachers, and suggestions for those actions were analyzedand charts were formed to put together data related to those actions andsuggestions.Data were derived from statistics and records related to advancecanvasses and disciplinary investigations. Those data were examined in twocategories as advance canvass and disciplinary investigation according asthey are accepted as disciplinary or judicial offence.Distributions of teachers? actions which are a matter of judicialinvestigation and discipline investigation and qualitative and quantitativeresearches related to suggestions have been done. Research data wereanalyzed by using computers and SPSS (Statistical Package for SocialScience) statistical program.Analyses related to the actions about advance canvass and disciplinaryinvestigation and the distribution of suggestions have been done by usingfrequency and percentage.In order to determine whether or not there have been any differences insuggestions proposed for actions which are a matter of an advance canvassand a disciplinary investigation, with respect to provinces and years, PearsonChi-Square Tests were used.At the end of advance canvasses and disciplinary investigations, it isrealized that there is a high percentage of actions which are not conclusivelyestablished.At the end of the disciplinary investigation for teachers, it is found outthat there are differences between suggested disciplinary punishments fort hesame actions which are conclusively established.At the end of advance canvass, among the proposed suggestions,mostly there is no significant relation according to provinces and years. On theother hand, there is a significant relation in disciplinary investigations.Along with the year of 2003, it is revealed that the numbers of advancecanvass and disciplinary investigations are increased.