Yaratıcı drama ile bütünleştirilmiş grupla psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin utangaçlık düzeylerine etkisi
The impact of group counselling intergrated with creative drama on the level of shyness
  1. Tez No: 235703
  2. Yazar: EMİNE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN DÖKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Utangaçlık, yaratıcı drama ve grupla psikolojik danısma, Shyness, creative drama and group counselling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu arastırmada, yaratıcı drama ile bütünlestirilmis grupla psikolojikdanısmanın üniversite ögrencilerinin utangaçlık düzeylerine etkisi incelenmistir.Arastırma, 2003-2004 ögretim yılında Ankara Üniversitesi Egitim BilimleriFakültesinin farklı bölümlerine devam eden, utangaçlık düzeyi yüksek ögrencilerüzerinde gerçeklestirilmistir. Arastırmada öntest-sontest kontrol gruplu desenkullanılmıstır. Arastırmada deney grubunun (17 denek) yanında, Hawthorneetkisini kontrol etmek için plasebo kontrol grubu (17 denek) kullanılmıstır.Arastırmacı tarafından gelistirilen yaratıcı drama ile bütünlestirilmisutangaçlık programı, agırlıklı olarak bilissel-davranıscı yaklasımı temel alarak, roloynama, canlandırma, dogaçlama gibi yaratıcı drama tekniklerine dayalı olarakhazırlanmıstır.Arastırmanın amacı dramayla bütünlestirilmis grup programının utangaçlıkdüzeyini azaltmadaki etkisini ortaya koymaktır. Arastırmanın bagımsız degiskenideney grubunda uygulanan programdır. Bagımlı degiskeni ise ögrencilerinutangaçlık düzeyidir. Program haftada bir kez olmak üzere toplam on haftauygulanmıstır. Oturumlar ortalama olarak 2.5 saat sürmüstür. Deney grubunauygulanan yaratıcı drama ile bütünlestirilmis grup programı uygulaması öncesindeve sonrasında, her iki gruba (deney ve kontrol) Güngör (2001) tarafındanTürkçe'ye uyarlanan utangaçlık ölçegi uygulanmıstır. Uygulamadan 4 ay sonradeney ve kontrol gruplarına izleme testi yapılmıstır. Grupların utangaçlık düzeyleriarasında anlamlı fark olup olmadıgını test etmek amacıyla split-plot analiz teknigikullanılmıstır.Analizler sonucunda deney grubunda yer alan ögrencilerin kontrolgrubundaki ögrencilere kıyasla utangaçlık düzeylerinin anlamlı düzeyde azaldıgıgörülmüstür. Arastırma bulguları, deney grubundaki deneklerin utangaçlıkdezeylerinde, denemelere baglı olarak .01 düzeyinde farklılık oldugu ve deneygrubundaki ögrencilerin utangaçlık düzeylerinde gözlenen azalma yönündekiönemli farklılıgın uygulanan programdan kaynaklandıgını göstermistir.Grup programının utangaçlıgı azaltıcı etkisinin uzun süreli olup olmadıgınısınamak için deney grubunun sontest puanları ile, 4 ay sonra deney ve kontrolgruplarına yapılan izleme testi puanları arasındaki farklar incelendiginde, grupprogramının olumlu etkisinin artarak devam ettigi görülmüstür.Arastırma sonuçları, yaratıcı drama ile bütünlestirilmis grupla psikolojikdanısmanın etkiligine iliskin yeterli kanıtlar olarak dikkate alınmıs ve tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of group counselling integreated with creativedrama on the level of shyness is analaysed. The research is conducted with 34students randomly selected among freshmen students whose shyness level is high.The study carried out during the 2003-2004 academic year. In this research, splitplotdesign including pre-test and post-test of the conrol group is employed. Besidesthe treatment group of 17 subjects, a placebo control group of 17 subjects is alsodesignated in order to conrol Hawthorne effect.The group program designed to solve the shyness problem is developed byresearcher. The program is integrated with creative drama techniques and based oncognitive-behavioral approach, wich include role-playing, dramatizing andimprovisation.The group program is performed once a week for 10 weeks. Each sessionlasts 2.5 hours on average. Upon completion of the group program applied withexperimental group and conrol group is applied as post-test, the shyness scaleadapted by Güngör (2001). In order to see whether there is any recognizabledifference between levels of shyness among various groups, split-plot analaysistechnique is employed.As a result is was found that shyness level of the subject in the treatmentgroup, as compared to the subjects in the control group dramatically decreased.The finding of the research showed that in the shyness levels ofexperimental group?s samples are reduced significantly .01 across control groupsand this decrease occured due to the group program. In order to test whether theprogram?s reduction effect on shyness level is long lasting the experimental group?spost-test scores and follow-up test (at 4 months) scores, were conpared. The resultshowed that the program?s effect of shyness levels reducing has increasinglycontinued.As the results are taken considered and discussed as sufficient proofs for theeffectivenes of the group program coping with shyness.