Ergenlik döneminde benlik kurgusu gelişiminin kültür ve aile bağlamında incelenmesi
The investigation of self construal development in adolescence in the context of culture and family
- Tez No: 235707
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÇOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Kurgusu, Özerk-Ayrık Benlik, Bağımlı-İlişkisel Benlik, ÖzerkİlişkiselBenlik, Çocuk Yetiştirme Stilleri, Anababa Kabul/İlgisi ve Sıkı Denetim/Kontrolü, Self Construal, Autonomous-Seperate Self, Heteronomous-Related Self, Autonomous-Related Self, Child Rearing Style, Parental Acceptance/Involment and StrictControl/ Supervision
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada anababa kabul/ilgisi ve sıkı denetim/kontrolü, bu boyutlarınçaprazlamasından elde edilen çocuk yetiştirme stilleri (otoriter, açıklayıcı otoriter, izin vericişımartan, izin verici ihmalkar), anababanın eğitim ve ailenin gelir düzeyi ile ergenlikdöneminde özerk-ayrık, bağımlı-ilişkisel ve özerk-ilişkisel benlik kurgusu gelişimi arasındakiilişkiler incelenmiştir. Çalışmada nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin ve veri analizininbir arada olduğu karışık yöntem araştırma deseni kullanılmıştır.Ankara'da bulunan özel lise ve devlet liselerine devam eden, yaşları 15-19 arasındadeğişen ve alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeyden 1133 öğrenci bu çalışmanın araştırmagrubunu oluşturmuştur. Bu öğrenciler demografik bilgi formunu, aile bağlamında benlikölçeği ve çocuk yetiştirme stilleri ölçeğini doldurmuşlardır. Ayrıca, bu öğrencilerinanababalarından oluşan 17 kişi araştırmanın odak grup katılımcılarını oluşturmuştur.Araştırmanın nicel verilerinin analizinde ANOVA, t testi, ve regresyon analizi; nitelverilerinin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Sonuçlar anababaların kabul/ilgidüzeyinin sıkı denetim/kontrol düzeyinden, annelerin de kabul/ilgi ve sıkı denetim/kontroldüzeyinin babalarınkinden yüksek olduğunu ortaya koymuştur. En yaygın çocuk yetiştirmestilinin anneler için otoriter stil, babalar için ise açıklayıcı otoriter stil olduğu belirlenmiştir.Aannenin kabul/ilgisi eğitim düzeyine göre bir farklılık göstermezken, eğitim düzeyi yüksekannelerin çocukları daha fazla kontrol algılamaktadır. Babanın sıkı denetim/kontrolü eğitimdüzeyine göre farklılık göstermezken, babaların eğitim düzeyi yükseldikçe çocuklarınagösterdikleri kabul/ilgide azalma olmaktadır. Ergenlerin bağımlı-ilişkisel benlik kurgusupuanlarının özerk-ayrık ve özerk-ilişkisel benlik kurgusu puanlarından daha yüksek olduğubulunmuştur. Özerk-ayrık benlik kurgusunda cinsiyet açısından herhangi bir farkbulunmazken, kızların bağımlı-ilişkisel ve özerk-ilişkisel benlik kurgusu puanları daha yüksekbulunmuştur. Özerk-ayrık, bağımlı-ilişkisel ve özerk-ilişkisel benlik kurgusu ergenlerinyaşına göre farklılık göstermemektedir. Ergenlerin bağımlı-ilişkisel benlik kurgularıailelerinin sosyo-ekonomik düzeyine göre farklılık göstermezken, alt SED'den ailelerinçocuklarının özerk-ayrık benlik kurgusu puanları, üst SED'den ailelerin çocuklarının özerkilişkiselbenlik kurgusu puanları diğerlerinden yüksek bulunmuştur. Anababaları otoriter olanergenlerin bağımlı-ilişkisel benlik kurgusu puanları; anababaları otoriter ve açıklayıcı otoriterolan ergenlerin özerk-ilişkisel benlik kurgusu puanları anababaları izin verici şımartan ve izinverici ihmalkar olan ergenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Anababadan algılanan hemkabul/ilgi hem de sıkı denetim/kontrol özerk-ayrık, bağımlı-ilişkisel ve özerk-ilişkisel benlikkurgusu ile olumlu ilişkili ve bu bağımsız değişkenler üç benlik kurgusunun anlamlıyordayıcıları olarak bulunmuştur. Sonuçlara göre, sosyo-ekonomik etmenlerin ve anababanınkullandığı çocuk yetiştirme stillerinin ergenlerin benlik kurgularının gelişiminde önemliolduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study examined the relationship between parental acceptan/involvement,strict control/supervision, child rearing styles (authoritarian, authoritative, permissiveneglecting, permissive indulgent) which were constructed by crossing parentalacceptan/involvement, strict control/supervision, education and income level of parents anddevelopment of autonomous-seperate self, heteronomous-related self, autonomous-related selfconstrual among adolescents. In this research mix method research design in which there areboth quantitative and qualitative data collection and data analysis was used.The research group consisted of 1133 students ranging from 15 to 19 years of age,from low, middle and high socioeconomic status in Ankara. The participants responded to theitems of Self in Family Scale, Child Rearing Scale and a personel information sheet. Inaddition, focus group participants consisted of 17 parents of these students.The ANOVA, t-test and regression analyses were used to analyze quantitative data anddescriptive analysis was used to analyze qualitative data. Results showed that parents?acceptance/involment level was higher than strict control/supervision levels and mothers?acceptance/involment and strict control/supervision level was higher than that of fathers.Authoritarian style was found to be the most common child rearing style among mothers andauthoritative style among fathers. Mothers? acceptance/involment did not vary with educationlevels, but adolescents whose mothers received higher education perceived higher levels ofmaternal strict control/supervision as compared to their peers whose mothers received loweducation. Perceived strict control/supervision from fathers did not vary with education levelsof fathers, but fathers education level get higher adolescents perceive low level ofacceptance/involvement. Heteronomous-relational self construal scores of adolescents weresignificantly higher than autonomous-seperate and autonomous-relational self construalscores. Results showed that autonomous self construal scores did not vary with the gender ofadolescents, but heteronomous-relational and autonomous-relational self construal scores ofgirls higher than males. Autonomous-seperate, heteronomous-relational and autonomousrelationalself construal scores of adolescents did not vary with age. While adolescents?heteronomous-relational self construal did not vary with their parents SES levels,autonomous-seperate self construal was fond to be higher among adolescents from low SESparents and autonomous-relational self construal was fond to be higher among adolescentsfrom high SES parents. Authoritarian parents? adolescent children?s heteronomous-relationalself construal scores; authoritarian and authoritative parents? adolescent children?sautonomous-relational self construal scores were higher than adolescents? scores whoseparents permissive neglecting and permissive indulgent. Both perceived parentalacceptance/involment and strict control were found to be significant predictor of autonomousseperate,heteronomous-relational and autonomous-relational self construal. According toresults, it can be said that socio-economical factors and child rearing styles are important inthe development of adolescents? self construals.