Yönetici, öğretmen ve velilere göre Ankara İli özel ve kamu ilköğretim okullarının kurumsal imajı
Coorporate image of private and public primary schools in Ankara
- Tez No: 235708
- Danışmanlar: PROF. DR. İNAYET AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal imaj, İlköğretim Okulu, Corporate image, Primary School
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Ankara ili sınırları içerisinde yer alankamu ve özel ilköğretim okullarında görevli yöneticiler, öğretmenler ile eğitimgörmekte olan öğrencilerin velilerinin, bağlı bulundukları okula yönelikalgıladıkları kurumsal imajı saptamaktır.Bu amaçla literatür taraması yapılmış ve araştırmacı tarafındangeliştirilen likert tipi bir anket kullanılarak katılımcı görüşleri betimlenmeyeçalışılmıştır. Bu amaçla, 7 özel, 22 kamu okulu olmak üzere toplam 29ilköğretim okulundan 42 yönetici, 451 öğretmen ve 1576 veliden elde edilenveriler SPSS (13.0) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizsonuçlarına göre, özel okul velilerinin imaj algıları özel okul görevlilerine göredaha olumsuz bulunmuştur. Ayrıca, özel okul paydaşlarının okullarına yönelikimaj algıları kamu okulundakilerden daha olumlu bulunmuştur. Ankara'dabulunan ilköğretim okullarının benzer özelliklere sahip ve paydaşbeklentilerinin de birbirine paralel olduğu saptanmıştır. Araştırmakapsamında değerlendirilen özel okulların üçü orta, ikisi iyi ve ikisi de çok iyidüzeyde imaj puanına sahiptir. Kamu okullarından üçü zayıf, altısı orta,dokuzu iyi ve dört okul da çok iyi düzeyde kurumsal imaja puanına sahipbulunmuştur. Bulunan sonuçlar doğrultusunda okulların kurumsal imajınıgeliştirmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the perceptions of schoolprincipals, teachers and parents of students regarding to corporate image inprimary schools and to determine the differences between the corporateimage perceptions of these groups. With this aim, the literature wasresearched and a poll, developed by the researcher, was used. For thisstudy, 7 private schools and 22 public schools were selected from theschools in Ankara. The data gathered from 42 school principals, 451teachers, 1576 parents of students (student guardian); they were analysedusing SPSS for Windows (13.0) Programme.The results of analysis revealed that there are significiant differencesbetween the image perceptions of parents and school principal and teachersof private schools. Beside this, the image perception of private schoolshareholders is higher than, the image perception of public schoolsshareholders. İt is determined that, the coorporate image of public andprivate schools in Ankara is similar and the perceptions of shareholders areparalel to each other. The coorporate image of three private schools is inmiddle level, two of them is in good level and two of them is in very goodlevel. On the other hand, the coorporate image of three public schools is inpoor level, six of them is in middle level, nine is in good level and four is invery good level.