Hava trafik kontrolörlerinin mesleki yeterlilik düzeyleri ve hizmetiçi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining proficiency levels of air traffic controllers and their in-service training needs
  1. Tez No: 235747
  2. Yazar: FATİH CANER
  3. Danışmanlar: DR. ERGİN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Air Traffic Controller, Professiency, Requirement of In-ServiceTraining
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada, hava trafik kontrolörlerinin mesleki yeterlilik düzeyleri ve hizmetiçieğitim ihiyaçlarını belirlemek amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini Ankara ve İstanbul Yol Kontrol birimlerinde çalışan 200hava trafik kontrolörü oluşturmaktadır.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından belirlenen Hava Trafik KontrolörlerininMesleki Yeterlilikleri kullanılarak oluşturulan anket aracılığı ile toplanmıştır. Anketuygulaması 2007 yılı mart ve nisan aylarında gerçekleşmiştirilmiştir.Araştırma bulguları aşağıdaki gibi özetlenebilir:1. Hava Trafik Kontrolörlerinin mesleki yeterlilikleri, 17 yeterlilik boyutundan ve 73yeterlilik maddesinden oluşmuştur.2. Hava Trafik Kontrolörlerinin genel mesleki yeterlilik düzeyleri çok yeterli olarak(X=4.38) bulunmuştur.3. Mesleki yeterlilik düzeyinin en düşük olduğu boyut seyrüsefer boyutudur.4. Mesleki yeterlilik düzeyinin en yüksek olduğu boyut uçuş bilgi işleme (fdp)boyutudur.5. Cinsiyet, eğitim,durumu,çalışılan birim ve mesleki kıdem değişkenleri ile meslekiyeterlilik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.Bütün mesleki yeterlilik alanlarında hizmetiçi eğitim ihtiyacı olduğu görülmektedir. Busonuçlara bakarak, sonuç çok yeterliyim de çıksa yapılan işin zorluğu,riski ve hata kabuletmezliğinden hareketle hizmetiçi eğitim etkinlikleri tekrar gözden geçirilmeli vedüzenli aralıklarla ihtiyaç analizi yapılarak hizmetiçi eğitim kursları düzenlenmesiönerilmiştir.Anahtar Kelimeler :Hava Trafik Kontrolörü, Mesleki Yeterlilik, Hizmetiçi Eğitimİhtiyacı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the professiency the air traffic controllers andtheir in service training needsThe sample of study consisted of 200 air traffic controllers working in Ankara andİstanbul control unit.The paper?s datas have been collected by means of survey on Air Traffic ControllersProficiency was determined by the researcher. The paper has come to the fruition inMarch and April 2007.The findings of the study can be summarised as follows :1- Air traffic controllers? professiency as a profession consisted of 17 tub-dimensions.2- Air traffic controllers? general professiency level grade was determined as X= 4,38.(very efficient)3- The lowest dimension of proficiency level was the dimension of line navigation.4- The highest dimension of professiency level grade was the dimension of fdp.5- No relastionship were found between gender education,working experience andworking unit with proficiency level.It has been figured out that In-Service Training in all areas of professionalency. Inaccordance with these results, In-Service Training activities must be revised with therespect of work difficulty, work risk and intolerant risk of error. Altough profency levelseem very high because of the characteristic of the proffesion In-Service Trainingcourses must be taken by analyzing and regularly revised and applied.