Geç ortaçağ ve Yeniçağ Avrupa'sında çocuk cadılar ve çocuk cadı avı
Child-witches and child-witch hunt in late medieval and Early Modern Europa
  1. Tez No: 235758
  2. Yazar: HAYDAR AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜMEÇ KARAMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Cadı, Cadı, Büyücü, Cin, Şeytan, Cinlenme, Ortaçağ, Yeniçağ, Avrupa, Child, Child-witch, Witch, Magician, Possession, Middle Ages, Early modern times
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma Avrupa tarihinin ülkemizde pek fazla bilinmeyen bir dönemine, çocuk cadı avına eğilmeyi amaçlıyor. Cadılık araştırmalarında henüz bir 'yan dal' olarak ortaya çıkan çocuk cadı ve cinlenmiş çocuk kavramlarını açıklamaya yönelik çabaların çok yeni olduğunu söyleyebiliriz. Yine çocukluğun tarihsel süreç içindeki gelişimini inceleyen araştırmaların da geçmişi çok eskiye götürülemez. Philippe Aries'in ünlü çalışması yayımlanana kadar (1960) çocuklar ve çocukluk tarihi alanında çok az çalışma yapılmıştır. Bu bağlamda çocukluğun tarihi ve çocuk cadılığı üzerine yapılan araştırmalar, aralarındaki zaman farkına karşın, son tahlilde yeni bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.Avrupa'da yaklaşık üç yüz elli yıllık bir süreye (1430-1780) yayılan ve 'Cadı Avı Çağı' olarak anılan dönemde çok sayıda insan cadı oldukları gerekçesiyle takibe uğramış ve işkence altında sorgulanarak yakılmıştır. Bu dönemde katledilenlerin önemli bir bölümünü kadınlar oluştururken, XVII. yüzyıldan itibaren çocuklara yönelik takip ve av süreci hız kazanacaktır. Çocuk cadı avı, yetişkinlere karşı sürdürülen takip süreciyle benzer özellikler göstermekle birlikte bazı önemli ayrıntılar çocuk cadılığını farklı kılar. Erken yeniçağa özgü bir 'hastalık' olarak çocuklar arasında hızla yayılan cinlenme olgusunun yanı sıra çocukların büyülü ? doğa dışı ? güçlere hükmedebilme yeteneğinin olduğuna dair, kökeni Antikçağ'a kadar uzanan, hurafeler çocuk cadılığını farklı kılan unsurlardır.Çocukların cadılıkla suçlanması oldukça geç bir dönemde ortaya çıkar; cadı avlarının zirve noktasına ulaştığı dönemden itibaren çocuklar cadı davalarında sanık olarak görülmeye başlayacaklardır. Avrupa'da çocuk cadı avlarının büyük bir bölümü bugünkü Almanya, Avusturya ve kuzey Avrupa ülkelerinin yer aldığı topraklar üzerinde yaşanmıştır. Giderek daha fazla melankoli, depresyon, mania benzeri ruh ve davranış bozukluklanyla birlikte ortaya çıkan cinlenme vakalarının da, aynı coğrafî bölgelerde ve aynı zaman diliminde (XVII.-XVIII yüzyıllar) yaşanması 'cadılık' ve 'cinlenme' olgularının büyük ölçüde aynı unsurlardan besleniyor olmalarından kaynaklanmaktadır.Tarihsel süreç içinde incelendiğinde, ekonomik, toplumsal, dinsel, sosyal ve kültürel çok sayıda farklı unsur tarafından beslenen 'çocuk cadılığı'nm ortaya çıkış şekli ve yeniden üretilmesinin, yetişkin cadılığına göre daha orijinal ve karmaşık olduğu söylenebilir.Hıristiyanlık tarihinin hemen hiçbir döneminde çocuklar, 'cadı avı çağı'nda olduğu kadar kötü ve insanlık dışı muameleye tabi olmamışlardır. Çocuk cadı avları, Avrupa tarihinin olduğu kadar Hıristiyanlık tarihinin de en karanlık dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine a period of European history which is not much known in our country: child-witch hunt. It is safe to say that the efforts to explain the concepts of child-witch and possessed child have emerged, as sub-topics in the witchcraft studies, only very recently. Similarly, the studies that examine the development of the childhood within the historical process are not old, either. There have been only a few studies on children and history of childhood until the publication of Philippe Aries' famous study in 1960. Within this context, the studies on the history of childhood and child-whitchcraft, despite the time difference between them, emerge, in the last instance, as a new field of study.In Europa, during the period called the age of witch hunt which spans 350 years (1430-1780), a large number of people were persecuted, interrogated under torture and burned as witches. Although the majority of the people killed during this period were women, children also were persecuted and hundet at an increasing rate since the XVII th century. Although the child-witch hunting has some similarities with the witch huntig directed to adults, some important details make child-witch hunt peculiar. Possession ? a phenomenon unique to the early modern period ? as a rapidly spreading“illness”among children; and the superstitions whose roots go far back to the antiquity, that children can possess supernatural and magical powers, are the elements that make child-witchcraft a different phenomenon.The practice of accusing children of witchcraft appeared pretty late in the witch hunt period; we began to see children as suspects in witchcraft trials only after the witch hunting reached its peak. The majority of child-witch hunting in Europa occurred in the territories of today's Germany, Austria and North European countries. The fact that the cases of possession ? associated with melancholy, depression, mania and similar psychological states and behavioral disorders ? were seen, at an increasing rate, in the same geographical area and same period (XVII.-XVIII the centuries), indicates that the phenomena of“witchcraft”and“possession”were stemming to a large extent from the same elements.When examined within the historical process, it can be said that the emergence and reproduction of child-witchcraft ? which stemmed from several different economic, social, religious and cultural elements ? is more original and complex than the adult witchcraft.Children have not been subjected to a bad and inhuman treatment during the whole history of Christianity that they were subject to it during“witch-hunt-age”. The child-witch hunts have been registered as one of the darkes ages of European history and the history of Christianity.