Kur'an-ı Kerim'de cennet ve cennetlikler
The heaven and people of the heaven in the Holy Qur?an
- Tez No: 235759
- Danışmanlar: PROF.DR. DAVUT AYDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ahiret, 1man, Cennet, 1nsan, Nimet, The Life After Death, Faith, Heaven, Human, Blessing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
1nsan hayatında bazı meseleler vardır ki, onlar, ya bir sahsı veya bir aileyi ya da bir milleti ilgilendirir. Bu çok önemli bir meseledir. 1ste ölüm ötesi hayat da bütün insanlıgı ilgilendirdigi için en önemli meselelerden biri olarak kabul edilebilir. Ahirette arzu edilen ise rıza-i ilahiye layık bir kul olarak cennete girebilmektir. Hep merak edilen ahiret hayatı ve onun da üstünde cennet nimetleri akıl ve müspet ilimler vasıtasıyla kavranıp çözüme kavusacak konulardan degildir. Bu yüzden çalısmamızı ?Kur'an'da Cennet ve Cennetlikler? seklinde isimlendirmeyi münasip gördük. Adından anlasılacagı üzere ayetleri temel olarak aldıgımız bu çalısmada ifadelerin muallâkta kalmaması için çok az da olsa hadislerden de tefsir mahiyetinde istifade ettik. Çalısmamız giris, üç bölüm ve sonuçtan olusmaktadır. Birinci bölümde ahiret, ahirete imanın insana dünyada sagladıgı faydalar ve öldükten sonra dirilmenin ruhanî mi yoksa cismanî mi oldugu üzerinde durulmustur. 1kinci bölümde cennet lafzının Kur'an-ı Kerim'de kullanım sekli, cennetin Kur'an-ı Kerim'de geçen diger isimleri incelenmeye çalısılmıs, cenneti hak ettiren ameller zikredilmistir. Üçüncü bölümde ise yiyecekten giyecege, dualardan konusmalara, nehirlerden kösklere kadar cennet ashabına sunulan cennet nimetleri ve orada bulunanların zevk ü sefası hakkında bir tasvir yapılmaya çalısılmıstır. Sonuç bölümünde ise yapılan çalısmadan elde edilen bulgu ve kanaatlerin genel bir degerlendirmesi yapılmıs, cenneti hak ettiren ameller dogrultusunda çalısanların ne sekilde mükâfatlandırılacagı ve bu mükâfatın kimlere ne sekilde sunulacagı gözler önüne serilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
There are some problems in the person life that they interest one person or one family or one nation. This problem is very important. Here the life after death interesting all of the mankind can be accepted one of the most important problems. As for desirable thing in the life after death is able to enter the heaven as a slave worthy consent of God. As that is worried the life of the death and the blessings of the heaven are not one of the subjects analyzed comprehending by means of mind and positive sciences. Therefore we approved to name our study as ?The Heaven and People of The Heaven in The Holy Qur?an?. As that is understood from the name of study we took basic versicles, at this study so that not to remain undecided some expressions we benefited the hadiths a little. Our study has consisted entrance, three parts and result. At the first part is emphasized the life after death and profits that the belief of the life after death ensured the person in the world and is revivification spiritual or corporal after death. At the second part was determined form that the heaven word used in Quran and other heaven names that passed in Quran and the acts that made to deserve the heaven. At the third part was described the blessings of the heaven presented the people of heaven and the alives to clothes from food, to speakings from prayers, to villas from rivers. At the final part was appraised inventions and convictions that we came by study generally and was emphasized how people deserved the heaven will be rewarded and this recompense will be presented which people, with which ways.