Azerbaycan'a yönelik ilk İslâmi fetihler
The first raids to Azerbaijan
  1. Tez No: 235770
  2. Yazar: EŞREF DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, slâmiyet, Fetih, Arran, Atropatene, Azerbaijan, Islam, Conquest, Arran, Atropatene
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
610 yılında Hz. Muhammed'in Mekke'de yaymaya basladığı ?slam dini kısasürede dünyaya yayılmıs ve birçok toplumun hayatında köklü değisikliklere nedenolmustur. ?slâm dininin yasayısında köklü değisiklikler meydana getirdiği toplumlardanbirisi de Azerilerdir.Bu çalısmada öncelikle ?slâm akınları baslayana kadar Azerbaycan'ın siyasi,sosyal, kültürel, ekonomik ve dini yapısı hakkında bilgi verilmistir. Böylece ?slâmfetihleri öncesi Azerbaycan'ın genel durumu ortaya koyulmustur.642-43 yılından itibaren baslayan ?slâm akınları neticesinde Araplar önce GüneyAzerbaycan'a (Atropatene) hâkim oldular. Zamanla hâkimiyet alanlarını genisleten?slâm ordularının 705 yılında Kuzey Azerbaycan'a (Arran) tamamen hâkim olmuslardır.642 yılında baslayan ve 705 yılına kadar devam eden bu süreçte ?slâmiyetAzerbaycan'da en yaygın din haline gelmistir. Bunu sonucu olarak da Azerbaycan'ınsosyal, kültürel, siyasi ve etnik yapısında önemli değisiklikler meydana gelmistir.Bu çalısma ile ?slâm ordularının Azerbaycan'a düzenledikleri ilk akınlar ve buakınlar neticesinde Azerbaycan toplumunda görülen dönüsüm ve değisim ortayakonulmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The Islamic religion that the Prophet Muhammad began to spread in Mecca in610 was spreaded all over the world in a short time and caused many important changein the life of many communities. Azerbaijani community was one of these communitiesthat the Islamic religion caused great change in their way of life.In this study, the information was given about social, cultural, economic andreligious structure of Azerbaijan until the beginning of the Islamic raids. So, before theIslamic conquest, the general state of Azerbaijan was brought up.As a result of Islamic raids started in 642 and 643, the Arabians ruled the southAzerbaijan at first. As time passed, the Islamic armies spreaded out their sovereigntyarea and in 705 they ruled the whole of north Azerbaijan. From the year of 642 to 705,the Islam became the most widespread religion in Azerbaijan. As a result of thissituation, many important changes occuredin social, cultural, political and ethnicstructure of Azerbaijan.With this study, the first raids of Islamic armies to Azerbaijan and thetransformation and change watched in Azerbaijan community after these raids was triedto bring up.