Soyut res?m ve geometri
Abstract art and geometry
- Tez No: 235772
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA KÜÇÜKÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanatçı, sanat akımları, geometri, geometrik form, soyut sanat, Artist, art movements, geometry, geometry form, abstract art
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalısmamızın birinci bölümünde, insanın varlığından modern sanat arasındaki sürecekadarki dönem incelenmis ve soyut sanata geçiste geometrik formların sanat eserlerindekullanım sekilleri hakkında analiz yapılmaya çalısılmıstır. ?kinci bölümde bazı avangartsanatçılarda geometri ve soyut sanat iliskisi irdelenmeye çalısılmıs, Vasıly Kandinsky'ninsanatsal anlayısı ve eseleri dönemlere ayrılarak felsefik anlayısı ile iliskilendirilerekincelenmistir. Sanatçıya ait biçim ve renk kuramı üzerinde durulmus, ?Düzleme GöreNokta ve Çizgi? adlı eseri kompozisyon örnekleri ile birlikte sunulmaya çalısılmıstır. PaulKlee'nin sanat anlayısı, yaratıcı tekniklerin kullandığı çalısmalarından bazıları analizedilmeye, sanatsal ifade tarzının etkileyiciliği ve yanılsamalarını yanı sıra ?PedagojikTaslaklar? adlı eseri ve doğa-sanat iliskisi üzerinde durulmustur. Piet Mondrian'ınnesneler dünyasının bittiğini, resmin mantıksal sonucunun saf renklerin ve düz çizgilerindikdörtgen karsıtlığında kullanılması fikri irdelenmis, eserleri kendi sanat eserlerininolusturduğu dönemler içerisinde analiz edilmeye çalısılmıstır. Kazimir Malevich'in sanatanlayısının bağlantıları nedenlerine değinilmis, Süprematizm fikri ve felsefik anlayıslıeserleri analiz edilmistir. Üçüncü bölümde sanatsal gelisim evrelerim incelenmis kendiçalısmalarımdaki geometri ve soyut sanat iliskisi analizler sonucu ifade edilmeyeçalısmıstır.
Özet (Çeviri)
At the first part of our work,the process of being monkind and modern art,tried to beanalysed on the usaje styles of geomtrical forms on the Works of art at the transition to theabsrract art. At the second part, ın some avangart artists, it was tried to studied the relationshipof the abstract art and geometry. Wassily Kandinsky?s artistical thought and his works werestudied by sepating to the terms and making relations with philosophical thought it wasstudied the theory of colour and form, concerning to the artist,it was also tried to submittedthe work of ? Plane by Point and Line? with the composition illustrations. Paul Klee?sartistical thought, some of his Works in which the creative techniques were used wereanalysed, besides the effectivenesses and technique (style), his work named ?PedegogialSketch?and the relation of art and nature was also studied. It was analysed the PietMondrian?s idea of usage objects universe?s ending, logical result of painting,pur colours andplain stripe contrast to the rectangle ,also his works were tried to be analysed among the termson which his works were formed. The reasons of Kazimir Malewitch?s artistic thought werementioned. It was tried to be examined and analysed deeply, the idea of Süprematism and theworks, based on philosophical mind. At the third part ,the phases of artistical developmentwere examined and the relationship of geometry and abstract art ,in my own works were triedto be expressed as a result of analysises.