Synthesis and structures of some new gadolinium phosphates
Bazı yeni godolinyum fosfatların sentezi ve yapıları
  1. Tez No: 23591
  2. Yazar: AYŞE UZTETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KIZILYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksifosfat, çift ortofosfat, tetrafosfat, trifosfat, metafosfat, gadolinyum fosfatların X-ışinları toz difraksiyonu, gadolinyum fosfatların İR spektrumları, Oxyphosphate, double orthophosphate, tetraphosphate, triphosphate, metaphosphate, X-ray powder diffraction data of gadolinium phosphate, IR spectra of gadolinium phosphate
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
oz BAZI YENİ GADOLİNYUM FOSFATLARIN SENTEZİ VE YAPILARI UZTETİK, Ayşe Doktora Tezi, Kimya Anabilim Dail Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral KIZILYALLI Ağustos, 1992, 152 sayfa Bu tezin birinci kısmında, bazı yeni sodyum gadolinyum oksifosfatlarin hazırlanması ve yapıları araştırıldı. Daha önce rapor edilmemiş olan Na2GdOP04, NagGd2(P04)40 ve Na2Gd2P20g (veya Na2Gd2(P04)20) bileşikleri, aşağıdaki katl-hal reaksiyonlarına göre değişik sıcaklıklarda sentezlendi. a) Gd203 + Na4P207> Na2Gd0P04 b) Gd203 + 2Na4P207> Na8Gd2(P04)40 c) Gd203 + Na2C03 + 2(NH4)2HP04> Na2Gd2P20g + C02 + 4NH3 + 3H20 vıııd) Gd203 + Na2C03 + 2NH4H2P04> Na2Gd2P2Og + 2NH3 + 3H20 + C02 e) Gd203 + 2NaH2P04> Na2Gd2P209 + 2H20 (a)'da verilen reaksiyonun 1200°C deki X-işinları toz difraksiyonu ve İR spektrumları incelendiğinde, Na2GdOP04 'ün ortorombik birim hücre boyutları a= 15.989, b= 13.851 ve c= 18.272 Â ve uzay grubu Pn2ya ve monoklinik birim hücre boyutları, a= 27.529, b= 13.952, c= 6.434 Â ve 6=87.731 ve uzay grubu P27/m olarak hesaplandı. Na8Gd2(P04)40 'nun yapısı, monoklinik olarak indekslendi ve birim hücre boyutları a=27.509, b=13.753, c=6.484, 6=89.346° ve uzay grubu P2/m olarak bulundu. Üç ayrı reaksiyondan (c, d, e) elde edilen Na2Gd2P209 'un yapısının aynı ve ortorombik olduğu gözlendi. Bu maddenin birim hücre boyutları, a= 15.945, b= 13.966, c= 17.956 ve uzay grubu Pca27 olarak hesaplandı. Na8Gd2(P04)40 bileşiğinin, Gd203 + 2Na4P207 katı hal reaksiyonundan (daha önce rapor edilmeyen) sentezi sırasında, a- Na3Gd(P04)2 (tetragonal) ara ürün olarak elde edildi. Bu çalışmanın ikinci ixkısmında, a-, 6- ve y-Na3Gd(P04)2 bileşikleri, tetragonal, ortorombik ve monoklinik olarak sentezlendi. Üçüncü kısımda, Gd2P4073, aşağıda verilen üç ayrı reaksiyondan hazırlandı. a) Gd203 + 4(NH4)2HP04> Gd2P4073 + 8NH3 + 6H20 b) GdCI3 'ün Na4P207 ile çözelti reaksiyonundan, c) 5Gd203 + 9P205> 4Gd2P4Oî3 + 2GdP04 Daha önce yapısı rapor edilmemiş olan Gd2P4073 kübik sistemde, birim hücre boyutu a=25.980 Â olarak indekslendi ve İR datasinin literatürde verilen datayla uyum sağladığı gözlendi. Bu çalışmanın son kısmında, tri ve metafosfat elde etmek için değişik oranlarda Gd203 ve NH4H2P04 alınarak, bunların katı hal reaksiyonları araştırıldı. GdP3Og, aşağıdaki reaksiyona göre 900 °C de sentezlendi. Gd203 + 6NH4H2P04> 2GdP3Og + 6NH3 + 9H20GdP3Og 'un yapı analizinde, sistem monoklinik olarak bulundu ve birim hücre boyutları TbP309 un birim hücre boyutlarına yakın olarak, a- 11.304, b=20.286, c=10.134 ve 6=83.089° olarak hesaplandı. NH4HGdP3O70 bileşiği ara ürün olarak XRD ve İR datalarinda, 350 °C de gözlendi. 2Gd203 + 8NH4H2P04 sinterleme reaksiyonu incelendiğinde, daha önce literatürde verilmeyen H2GdP3O70 bileşiğinin, aşağıdaki reaksiyona göre oluştuğu gözlendi. 2Gd203 + 8NH4H2P04> 2H2GdP3O?0 + 8NH3 + 2HP03 + 8H20 Bu çalışmada elde edilen bileşikler, uzay gruplarına göre spektrum-yapl korelasyonları incelenerek, İR çalışmaları yapıldı. / s"
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND STRUCTURES OF SOME NEW GADOLINIUM PHOSPHATES UZTETİK, Ayşe Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Meral KIZILYALLI August, 1992, 152 pages. In the first part of this thesis the preparation and structural data of some new compounds, namely sodium gadolinium oxyphosphates were investigated. The synthesis of oxyphosphates of the type Na2GdOP04, Na8Gd2(P04)40, Na2Gd2P209 (Na2Gd2(P04)20) which were not reported before have been done through the following solid-state reactions at different temperatures: a) Gd203 + Na4P207> Na2GdOP04 b) Gd203 + 2Na4P207> Na8Gd2(P04)40 111c) Gd203 + Na2C03 + 2(NH4)2HP04> Na2Gd2P209 + C02 + 4NH3 + 3H20 d) Gd203 + Na2C03 + 2NH4H2P04> Na2Gd2P209 + 2NH3 + 3H20 + C02 e) Gd203 + 2NaH2P04> Na2Gd2P209 + 2H20 Examination of the X-ray powder diffraction data and IR spectra of the compounds of reaction (a) at 1200°C showed the existance of Na2GdOP04 which has an orthorhombic and monoclinic structures with the space group Pn2ya and P2t/m. The unit cell parameters were found to be a= 15.989, b= 13.851 and c= 1 8.272 Â and a= 27.529, b= 13.952, c= 6.434 Â and 6=87.731 ° by indexing the X-ray powder diffraction data. The structure of Na8Gd2(P04)40 was indexed in the monoclinic system with the cell parameters of a=27.509, b=1 3.753, c=6.484, 6=89.346° and s.g. P2/m. In the structural analysis of Na2Gd2P2Og obtained through different solid-state reactions (c, d, e), the same orthorhombic structure was found with the cell parameters a= 15.945, b= 13.966, c= 17.956 and s.g. Pca2t ivIn the synthesis of Na8Gd2(P04)40 through the solid-state reaction of Gd203 + 2Na4P207 (which was not reported before), a- Na3Gd(P04)2 was obtained with tetragonal structure as an intermediate product. So in the second part of the thesis a-, &- and y-Na3Gd(P04)2 compounds with tetragonal, orthorhombic and monoclinic polymorphs were synthesized. In the third part of this thesis, Gd2P4073 was synthesized through the three different reactions which are given by the following equations, a) Gd203 + 4(NH4)2HP04> Gd2P4073 + 8NH3 + 6H20 b) Through the solution reactions of GdCI3 with Na4P207. c) 5Gd203 + 9P205> 4Gd2P4073 + 2GdP04 The structure of Gd2P4Oî3 was indexed in cubic system with the cell parameters of a=25.980 Â which was not reported before and its IR data was found to be in agreement with the literature data. In the last part of this study, the solid-state reactions of Gd203 with NH4H2P04 were investigated using different ratios of the reactants to obtain tri and metaphosphates.GdP3Og was synthesized at 900 °C according to the following equation; Gd203 + 6NH4H2P04> 2GdP3Og + 6NH3 + 9H20 In the structural analysis of GdP309, the system was found as monoclinic and was indexed with a=1 1.304, b=20.286, c=10.134 and 5=83.089° which was in close agreement with TbP3Og. As an intermediate product, NH4HGdP3O70 was found in the XRD and IR spectra at 350° C. In the course of investigation, the sintering reaction 2Gd203 + 8NH4H2P04, consideration was given to the formation of the compound of the type H2GdP3O?0 which has not been reported in the literature before according to the following equation; 2Gd203 + 8NH4H2P04> 2H2GdP3O70 + 8NH3 + 2HP03 + 8H20 The structures of the compounds obtained throughout this thesis were examined by IR spectroscopy with respect to their space groups by investigating spectra-structural correlation. VI