Türkiye'de muhasebe ve muhasebe mesleğinin tarihi, muhasebecilerin iş tatmini, beklentileri, karşılaşılan sorunlar
Accounting in Turkey and the history of accounting profession, job satisfaction of accountant, their expectations and problems encountered
  1. Tez No: 235956
  2. Yazar: HAMİDE ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Job satisfaction of accountants, the accounting profession, problems of accountants
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Araştırma ile ticari faaliyetlerin başladığı tarihin en eski dönemlerinde uygulanmaya başlanan ve bu güne kadar devam eden muhasebe mesleğinin ilk dönemlerinden başlanarak tarihçesi verilmiştir.Tarihçe ile birlikte, muhasebe mesleğinin gelişimini olumlu ve olumsuz yönde etkileyen teknolojik, ekonomik, politik ve yasal düzenlemeler gibi dış etkenler üzerinde de durulmuştur.Ayrıca, meslek mensuplarında olması gereken nitelikler ve meslek mensupları ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır.Ancak, bu araştırmanın amacı; meslek mensuplarının sorunlarını tespit etmek, bu sorunları ortadan kaldıracak çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara SMMM Odasına ve Ankara YMM Odasına kayıtlı meslek mensupları oluşturmaktadır. Ankara Odasına kayıtlı meslek mensuplarından 110 meslek mensubuna ulaşmak hedeflenmiş ve görüşlerini almak amaçlanmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ?Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunlarını Belirleme Anketi ?Ankara Odasına Kayıtlı Meslek Mensuplarına 2008 Ekim ayında ulaştırılmıştır. Ulaştırılan 110 ankete meslek mensuplarından 108 cevap gelmiştir. ?Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunlarını Belirleme Anketi ?üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler ile ilgili 9 soru, ikinci bölümde meslek mensuplarının görüşlerinin yeralacağı 18 soru bulunmaktadır. Üçüncü bölümde ise meslek mensuplarının görüşleri alınırken beş ayrı kategoride katılım düzeyi (hiç katılmıyorum, katılmıyorum, kısmen katılıyorum, katılıyorum, tamamen katılıyorum) temel alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 13,0 veri analiz paket programı ile yapılmıştır.Anahtar Kavramlar: Muhasebecilerin İş Tatmini, Muhasebe Mesleği, Muhasebecilerin Sorunları
Özet (Çeviri)
Through this study, a history of the accounting profession, which had started in the earliest periods of history when commercial activities had started and continued until today is provided.Together with this historical account of the profession of accounting, external factors which influenced the profession either in positive or negative ways such as the technological, economical, political and legal regulations are also discussed.In addition, the qualities and traits that the members of the profession should have, as well as the basic concepts regarding the members of the profession are explained.However, the aim of this study is to determine the problems of the profession and put forward suggestions for the solution of these problems. The study group consists of members of the profession who are formally registered to the Chamber of Certified Public Accountants of Ankara, as well as the formally registered members of It was aimed at to reach and consult 100 members of the profession among the members of the Chamber of Ankara. The questionnaire for determining the problems of members of the accounting profession, designed by the researcher, was delivered to the registered members of the Chamber of Ankara in October 2008. 108 of the 110 guestionnaires delivered were answered and returned by the members of the profession. The questionnaire designed to determine ?the problems of members of the profession of accounting? consists of three sections. The first section involves nıne questions related to personal information whereas the second section involves eıghteen questions through which it is aimed to elicit the ideas of members of the profession. The third section is based on a five-level (I strongly disagree, I disagree, I partly agree, I agree, I completely agree) I agreement scale Data analysis was carried out via SPSS 13.0 data analysis software package.