Serbest muhasebeci mali müşavirlerin iş – yaşam dengesi üzerine bir araştırma: Diyarbakır örneği
A research on work-life balance of certified public accountants: Diyarbakır example
- Tez No: 458801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ ERDOĞAN YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş-yaşam Dengesi, İş-aile Çatışması, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Work-life balance, work-family conflict, accountants
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hizmet sektörünün doğrudan müşteri memnuniyetine yönelik olmasının getirdiği stres ile emek yoğunluğu göz önünde bulundurulduğundasadece uzun çalışma saatleri ve ucuz ücret gibi yaygın iki faktörün bile, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirliği meslek olarak benimseyen iş-yaşam dengesininin mesleki koşullardan etkilemesi kaçınılmazdır. Muhasebecilik Türkiye'de uzun geçmişe sahip olduğu ve üstlendiği işlevler tarih boyunca hem ekonomik hem de sosyal hayata doğrudan etki eden, işletmeler ve devlet açısından önemlilik teşkil eden bir meslektir. Buna rağmenTürkiye'de muhasebecilik mesleğini sosyal ve ekonomik açılardan etkileşimini ölçen güçlü bir literatür henüz oluşmamıştır. Bu çalışma muhasebecilerin iş-yaşam dengesini ölçerek muhasebe literatüründe önemli bir boşluğu doldurmayı hedefleyerek, litaretürü ilgililerin, muhasebecilik çevresinin ve araştırmaların bu konudaki bilgi ihtiyacını karşılama amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında Diyarbakır'da çalışmakta olan serbest muhasebeci mali müşavrilerin iş-yaşam dengesini ölçmek için anket formu kullanılmıştır. Anket formunda kişisel bilgiler ile birlikte, İş-Yaşam Dengesi Ölçeği yer almaktadır. Araştırmaya, 40 kadın ve 107 erkek olmak üzere 147 kişi dahil edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; eğitim, kişisel yaşamın işe etkisi ve eşle beraber çalışmanın etkisi üzerinde anlamlı etkiler yaratmaktadır. Bununla birlikte medeni durum, işin kişisel yaşama etkisi üzerinde anlamlı bir etki yaratırken; katılımcı grubuna ait diğer kişisel bilgilerin iş-yaşam dengesi üzerinde herhangi bir etki yaratmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Given the stress and labor intensity of the service sector towards direct customer satisfaction, it is inevitable that even the two most common factors, such as long working hours and inadequate wages, affect the job-life balance of occupants who embrace financial consulting as a profession and who require material and spiritual satisfaction in their work and life. Accountancy have long history in Turkey and that it undertakes are a profession that is important both in terms of business and government, which has a direct impact on both economic and social life. Nevertheless, there is not yet a powerful literature measuring the interaction of accountancy profession in Turkey with social and economic implications. This study has been prepared to meet the information needs of the literate business, accounting circles and researches, aiming to fill a significant gap in the accounting literature by measuring the work-life balance of accountants. Within the scope of the survey, a survey form was used to measure the work-life balance of public accountants working in Diyarbakır. In the questionnaire form, Work-Life Balance Scale is included with personal information. 147 people including 40 females and 107 males were included in the survey. According to the findings obtained from the research; Education, the impact of personal life on work, and the effect of working with a partner. However, marital status has a significant effect on the effect of work on personal life; It has been found that other personal information belonging to the participant group has no effect on the work-life balance.