Putin dönemi Rus enerji politikasının Türkiye'nin enerji politikasına etkileri
The effects of energy polıcy of Russıa, ın the era of Putın, on the energy polıcy of Turkey
  1. Tez No: 235991
  2. Yazar: ADEM KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA AKGÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji ve Güç, Doğal Gaz ve Petrol, Energy, energy and power, natural gas and fuel
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmamızda enerji tabirinden daha çok doğal gaz ve petrol kastedilerek, Rusya'nın özellikle Putin sorası enerji politikasını irdeleyip bu politikanın Türkiye'nin enerji politikasına etkileri incelenip;1.Enerji ile güç yan yana anlatılıp, enerjiye sahip olmanın güç için yeterli olmadığını öncelikle milli birliğin gerekliliğini ortaya koymak,2.Türkiye Cumhuriyetinin, Orta Asya Cumhuriyetleri ile olan ilişkilerini karşılıklı olarak ortaya koymak,3.RF'nin, enerji havzaları üzerindeki menfaatlerini, mücadele alanlarını, hedeflerini, stratejilerini ve uyguladığı politikaları ortaya koymak,4.RF'nin, enerjiye sahip Cumhuriyetler ile olan ilişkilerini karşılıklı olarak ortaya koymak,Ve ihtiyaç duyulan enerji mücadelesinden, Türkiye'nin azami kazanç elde edebilmesi için, uygulaması gereken politikaları tespit etmektir.Çalışma sonucunda, Putin Rusya'sı ile birlikte Rusya'nın ülke kaynaklarının etkin kullanımı, doğru yönetilmesi sonucunda çok kısa bir dönemde tekrar dünya'da söz sahibi olduğu ve komşusu olan, enerji'de avantajlı konumda olup enerji politikası olmayan Türkiye'nin gözünü açarak enerji politikası üretmesi konusunda teşvik edici olduğu ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis ?energy? mainly used in place of fuel and natural gas. It is aimed to investigate energy policy of Russia, especially since Putin was the president of Russia, to be able to see the effects on the energy policy of Turkey. In this way followings are discussed;1.Discussing the energy and power concepts together it is aimed to be able to see whether it is enough to have the energy resources to have power or not and point out the importance of national union.2.To point out the relationship of the Republic of Turkey with the republics of Central Asia3.To point out the benefits, arena of politics, aims and on going policies and strategies of Russia on the energy resources4.To point out the relationship of Russia with the republics those have strong energy resources.Investigating these points it is intended to exhibit the policies needed for Turkey to acquire bigger piece from the energy contestation.At the end of this work it will be stated that with the help of efficient usage and correct management of resources of the country, in a very short period of time Russia is again at an important point in the international politics of the world. Also Russia, especially since Putin was the president of Russia, makes its neighbor country, the Republic of Turkey that has an strong position from energy point of view but not have an efficient energy policy, awake and develop an efficient energy policy.