Novus Ordo Seclorum / Yeni Dünya Düzeni
New World Order
- Tez No: 236011
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK BUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeni Dünya Düzeni, Güvenlik, Güvenlik Kameraları, Gözetlenme, Kısa Film, New World Order, Security, Security Cameras, To be Watched, Short Film
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Tez olarak Yeni Dünya Düzeni ? Novus Ordo Seclorum adlı kısa metrajlı bir film çekilmiştir. Çalışmaların ilk bölümde kısa film hakkında genel bilgiler; ikinci bölümde çekim öncesi ve hazırlıkları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kısa filmin çekimi, dördüncü bölümde çekim maliyeti ve son bölümde kurgu hakkında filmi oluştururken karşılaşılan her türlü problemler ve bunun yanında oyuncular, teknik ekip hakkındaki bilgilere değinilmiştir. Filmin ana teması güvenlik amacıyla etrafımızı çevreleyen kameralardan film oluşturulabilme fikridir. Sokağa çıktığımız andan itibaren her yerde gözetlenmeye başlanmaktayız. Sokaklarda, toplu taşıma araçlarında, iskelelerde, duraklarda, bankalarda ATM'lerde, iş yerlerimizde güvenliğimiz için saniye saniye gözetlenmekteyiz. Oluşturduğum kısa metrajlı filmimde amacım her gün, her yerde, bizi gözetleyen güvenlik kameraları görüntülerinden de bir film oluşturabileceği fikrini yorumlamaktır. Filmin büyük bir çoğunluğu orijinal güvenlik kameralardan oluşmaktadır. Geri kalan diğer kısmı ise güvenlik kamerasıyla çekilmiş duygusu verilmek için vinç ile tepeden çekilmiştir. Evimizden çıkıp işe giderken her an trajik bir olaya şahit olabiliriz ya da trajik olayın parçası olabiliriz, tıpkı evinden çıktığı andan itibaren takip ettiğimiz Yusuf'un başından geçenler gibi.
Özet (Çeviri)
The short film, named New World Order-Novus Ordo Seclorum, has been taken as a thesis. In this study, the first part gives general information and the second part explains the preparation before the film shooting. The third part includes the shooting of the short film, the fourth part cost of the film and last part the problems encountered during the assembling (editing) stage and introduces the actors and the technical team. The main theme of the film is making a film using security cameras which surround us. We start being watched from the moment we leave home. We are constantly being watched for our security, in the streets, on all means of public transport, at the at the port sides, at the stations, in the banks and in our offices. In this study my purpose is to commentate on the idea of making a film using the scenes of the security cameras that watch us all the time and everywhere. Authentic security camera scenes comprise 70 % of the film. 30% of the film, however, has been shot from above using a crane to give the impression that it is shot with security cameras. When we leave home for work we may witness a tragic event or may be a part of a tragic event, just like what happens to Yusuf, who we follow from the moment he leaves home.