Atopik dermatitli hastalara probiyotik ilavesinin klinik ve antiinflamatuar etkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of clinical and anti inflammatory effects of probiotic supplementation in patients with atopic dermatitis
- Tez No: 236153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇALKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Probiyotik, atopia, SCORAD indeksi, prick testi, sitokin, IgE
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş: Probiyotikler içerdiği yeterli sayıda canlı, tanımlanmış mikroorganizma ile konağın mikroflorasını değiştirerek konağa faydalı etkileri olan bakterilerdir. Probiyotikler birçok hastalığın tedavisinde kullanılmakla birlikte dermatoloji alanında alerjik hastalıkların (AD, ürtiker vs) hem profilaksisinde hem de aktif tedavisinde kullanılmaktadır. Probiyotiklerin AD'nin tedavisinde etkili olduğunu çeşitli çalışmalarda belirtilmiştir.Amaç: AD klinikte sık karşılaşılan ve tekrarlayan kronik bir hastalıktır. Probiyotiklerin AD tedavisindeki etkinliğini değerlendirmek için bu çalışma planlandı. Probiyotik ve kontrol grubunda hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası olguların SCORAD indeksleri çıkarıldı, deri prick testleri yapıldı ve serum IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TNF-alfa, IFN-gama, ECP, total ve spesifik IGE düzeylerine bakılarak probiyotiklerin hem klinik hem de antiinflamatuar etkinliğini araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmamızın olguları, SCORAD indeksi değerlerine göre orta-şiddetli derecede, yaşları 1-13 arasında değişen 40 AD hastasından oluşmaktadır. 1 hasta çalışmaya tamamlayamadı. Olgular iki grubtan oluşmaktadır. Probiyotik grubu 15 erkek ve 5 kız olmak üzere 20 olgu, plasebo grubu 11 kız ve 8 erkek olmak üzere 19 olgudan oluşmaktadır. Probiyotik grubu olgularına klasik tedavi (antihistaminikler, topikal kortikosteroidler ve nemlendiriciler) ile birlikte 8 hafta boyunca 2 milyar 4 cins probiyotik bakterisi (Bifidobacterium bifidium, L. acidopHilus, L. casei ve L. salivarus), plasebo grubu olgularına ise klasik tedavi ile birlikte kaymağı alınmış süt tozu ve dekstroz verildi. Tedavi öncesi olguların SCORAD indeksleri çıkarıldı, deri prick testleri yapıldı, serum IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, IFN-gama, TNF-alfa, ECP, total ve spesifik IgE düzeyleri bakıldı. Tedavi öncesi olgulara yapılan bütün işlemler 10 hafta sonra tekrarlandı.Bulgular: Probiyotik grubunda tedavi sonrası ortalama ve standart sapma SCORAD indeksindeki ve deri prick testi pozitiflik oranındaki azalma, plasebo grubuna göre daha fazla tespit edildi (p0.05). Probiyotik grubunda tedavi sonrası serum IgE düzeylerindeki azalma, plasebo grubuna göre daha fazla gözlemlendi (p>0.05). Probiyotik grubunda hem alerjik hem de nonalerjik olguların tedavi sonrası ortalama ve standart sapma SCORAD indeksindeki azalma, plasebo grubuna göre daha yüksekti. Probiyotik grubu ile plasebo grubu arasında olguların serumlarında egg white, milk, pitriyosporum orbikulare ve dermatopHagoides farinea alerjenlerine karşı tedavi öncesi ile tedavi sonrası oluşan spesifik IgE oranları arasında farklılık olmadığı saptandı (p>0.05).Sonuç: Probiyotik verilen grupta SCORAD indeksi, deri prick testi pozitifliği, serum IgE düzeylerini azaltmada etkili olduğu ancak serum IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TNF-alfa, IFN-gama, ECP, spesifik IgE düzeylerine etkili olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Probiotics are bacteria that contain sufficient number of viable and defined microorganisms and has beneficial effects on host by altering hosts microflora. Though probiotics are used in the treatment of many diseases, in the field of dermatology they are used for active treatment and prophylaxis of allergic diseases (AD, urticaria, etc). It has been indicated in several studies that probiotics are effevtive in the treatment of AD.Objective: Atopic dermatitis is a chronic recurrent disease frequently encountered in clinical practice. This study was designed to evaluate the efficacy of probiotics in the treatment of AD. We aimed to investigate the clinical and ati inflammatory effecs of probiotics and we assessed SCORAD indexes, performed skin prick tests and measured serum levels of IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TNF-?, IFN-?, ECP, total and specific IgE `in all patients of probiotic and control group both before and after treatment.Material and Method: Forty patients with AD, between 1-13 years of age, whose SCORAD indexes were moderate-severe were evaluated in this study. One patient didn?t complete the study. There were two groups. Probiotic group consisted of 20 cases with 15 males and 5 females and placebo group consisted of 19 cases with 8 males and 11 females. In Probiotic group together with classic treatment (antihistaminics, topical corticosteroids and emollients) patients received 2 sachets that contains probiotic bacteria (Bifidobacterium bifidim, L. Acidophilus, L. Casei and L. salivarus) every day for 8 weeks and in placebo group patients received classic treatment and skimmed milk powder and dextrose. Before treatment SCORAD indexes were assessed, skin prick tests performed and serum levels of IL-2, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10, TNF-?, IFN-?, ECP, total and specific IgE were measured. All same procedures was repeated 10 weeks later.Results: After treatment in probiotic group the decrease in the mean and standard deviation for SCORAD indexes and ratio of positive skin prick tests was higher then of the placebo group (P0.05). Decrease in the post-treatment serum IgE levels in the probiotic group was higher than in the placebo group (p>0.05). After treatment in probiotic group, both in allergic and non-allergic individuals the decrease in the mean and standard deviation for SCORAD indexes was higher then in the placebo group. It was observed that there was no difference in the pre- and post-treatment ratios of serum spesific IgE antibodies for egg white, milk, pityrosporum orbiculare and dermatophagoides between probiotic and placebo groups (p>0.05).