Asit, Er, Cr: YSGG lazer sistemi ve kombine sistem ile pürüzlendirilen diş yüzeylerine uygulanan porselen laminate veneerlerin makaslama dayanımlarının incelenmesi
The evaluation of shear bond strengths of porcelain laminate veneers to tooth surfaces prepared with acid, Er,Cr: YSGG laser system and combined system etching
- Tez No: 236245
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN GÜNDÜZ GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cr:YSGG Lazer, Asitle pürüzlendirme, Porselen laminateveneer, Makaslama direnci, SEM, Cr:YSGG Laser, Acid etching, Porcelain laminate veneer, Shearstrength, SEM
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Mükemmel estetiği sağlamak amacıyla uygulanan seramik laminatelerpozisyon bozukluğu olan, renklenmiş, travmaya uğramış, kırılmış ya da aşınmışanterior dişler için konservatif bir tedavi metodudur. Mine seviyesinde yapılanyüzeysel preparasyon sağlıklı diş dokusunda minimal kayıba neden olur. Laminaterestorasyonlar, adeziv tekniklerinin kulanılması ile anterior dişlerin renk, form vepozisyonlarının değiştirilmesi amacı ile kullanılırlar.Asitle pürüzlendirme yönteminin bulunması, restoratif dişhekimliğindeadezyonun sağlanması için atılan ilk adımdır. Preparasyonu daha konservatif bir halegetirmek, mikrosızıntıyı önlemek ve dentin duyarlılığını azaltmak için kompozitrezinlerle dişin sert dokuları arasında adeziv bir bağlanmaya gereksinim vardır. Bubağlanma mine ve dentin dokusunun asitle pürüzlendirilmesi sonucu yüzeyde oluşangirinti ve çıkıntılar arasına rezinin girmesi ile gerçekleşir. Asitle pürüzlendirmeklinik sonuçların başarısında etkin rol oynamış, modern dişhekimliğinin alışılmış veolağan bir yöntemi haline gelmiştir.Araştırmacılar son dönem çalışmalarda, asit ile pürüzlendirme işleminin bazıdezavantajlarını ortaya koymuş bununla birlikte, son yıllarda yaygın olarakkullanılmaya başlanan, çevre dokulara zarar vermeyen ve konvansiyonel dönenaletlere alternatif olan lazerle pürüzlendirmeyi gündeme getirmişlerdir.Asit, Er,Cr:YSGG lazer sistemi ve kombine sistem ile pürüzlendirilen dişyüzeylerine uygulanan porselen laminate veneerlerin makaslama dayanımlarınınincelenmesi amaçlanan çalışmamızda; çürüksüz, sağlam, mine defekti ve çatlağıolmayan ve periodontal nedenlerle çekilmiş olan 60 adet santral diş kullanılmıştır.Toplanan dişler kullanılacak olan pürüzlendirme yöntemine göre 4 ana guruba(sadece asit, önce asit-sonra lazer, önce lazer-sonra asit, sadece lazer) ayrılmıştır.Çalışmada pürüzlendirme amacıyla %37' lik fosforik asit ve Er,Cr:YSGG lazerkullanılmıştır. Laboratuarda pürüzlendirilen diş yüzeylerine uygulamak amacıyla 60adet 2 mm. yüksekliğinde 5 mm. çapında IPS-Empress II silindir bloklarhazırlatılmıştır. IPS-Empress II örnekler dişlere Dual sertleşen rezin simanla simanteedildikten sonra Shear testine tabii tutulmuşlardır. Son olarak Shear testi sonrasıuygulama yapılan diş yüzeylerinden X3800 büyütme ile SEM fotoğrafları alınarakdeğerlendirilmiştir.Sonuçta, pürüzlendirme amacıyla uygulanan yöntemler arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Lazerle pürüzlendirmenin kolay, modern vedaha az zaman alıcı bir yöntem olmasının yanı sıra asit ile pürüzlendirmenin deekonomik açıdan uygun olduğu ve lazerle pürüzlendirme kadar etkili sonuçlarsağladığı unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Ceramic laminates are a conservative treatment method and used to achieveexcellent esthetic results on malpositioned, discolorated, traumatised , broken orabraded anterior teeth. Superficial preparation of the healthy enamel ensures minimaltooth loss. Laminate restorations used in conjuction with adhesive systems are aimedto correct discolorated , malformed and malpositioned anterior teeth.Acid etching is the first step to achieve an adhesion in restorative dentistry.There is a need an adhesive bonding between composite resins and tooth structures inorder to reduce microleakage, dentinal hypersensitivity and excessive tooth loss.Acid etching on the enamel and dentin surface promotes the formation of cavitiesand penetration of the resins in these cavities ensures the adhesive bonding. Acidetching is a routine and a common application of modern dentistry and proved tosuccessful results in clinical dentistry.Recent studies are shown that acid etching has some disadvantages, although, laser etching is an alternative to conventional rotary intruments and comes intoquestion in last years about their non-hazardous properties to surrounding structures.In our study we were aimed to evaluate the shear strengths of the porcelainlaminate veneers applied to etched tooth surface with acid, Er,Cr:YSGG laser andcombine system. In this study, we were used 60 extracted incisor teeth forperiodontal reasons. Teeth were non carious, healthy, and lack of enamel defects andcracks. Collected teeth were divided into 4 main groups according to etchingmethods. (only acid etch, first acid etch then laser etch, first laser etch then acid etch,only laser etch) In this study, we were used %37 phosphoric acid and Er,Cr:YSGGlaser. In the laboratory conditions, 60 IPS?Empress II cylindrical blocks wereprepared in 2 mm. height and 5 mm. diameter in order to apply etched tooth surface.First, IPS?Empress II blocks were bonded to teeth with dual cured resin cement andthen shear tests were performed. Finally, SEM photographs of the applied toothsurface were taken at X3800 magnification level after the shear test.Overall, there is no statistical significant correlation found between theetching methods. Despite laser etching is easy to apply, modern and less timeconsuming, acid etching is an economical application and as successful as laseretching.