Bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan lamotrijin ile valproik asid ilaç kombinasyonu arasındaki etkileşmenin farmakokinetik ve ilaç efikasitesi yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of efficacy and the pharmacokinetic interactions between valproic acid and lamotrigine as a combination theraphy in bipolar disorder treatment.
- Tez No: 236319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ULUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, lamotrijin, valproik asid, Bipolar disorder, lamotrigine, valproic acid
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, (1) duygudurum bozukluklarının tedavisinde kullanılan yeni jenerasyon antiepileptik ilaçlardan lamotrijin ile valproik asid arasındaki farmakokinetik etkileşmeyi incelemek, (2) valproik asid ve lamotrijinin plazma konsantrasyonları ile klinik yanıt ve yan etki görülme sıklığı arasındaki olası ilişkileri araştırmaktır.Çalışmaya bipolar bozukluk tanısı almış 12 hasta alındı. Hastaların plazma lamotrijin düzeyleri HPLC yöntemi ile, valproik asid düzeyleri floresan polarizasyon immunassay (FPIA) teknolojisi ile, klinik yanıt MADRS, BECH- Rafaelson, CGI ve IGD ile; yan etkiler ise UKU yan etki ölçeği ile değerlendirildi.Bipolar bozukluğu olan hasta grubunda, valproik asid tedavisine lamotrijin eklenmesi sonrası, plazma valproik asid konsantrasyonlarının 0-14, 0-28 ve 14-28. günler arasındaki farkı incelenmiş, yapılan karşılaştırmada istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. Kombinasyon tedavisine ek olarak ketiapin kullanan hastalar, 28. gündeki valproik asid konsantrasyonları açısından değerlendirildiğinde, ketiapin kullanmayan hastalarla aralarında fark izlenmemiştir.Araştırma sonuçları klinik testlerle (depresyon ve mani açısından) ilaca yanıt veren ve vermeyenler ile yan etki görülen ve görülmeyen hastalarda, plazma ilaç konsantrasyonları açısından istatistiksel olarak bir fark bulunmadığını göstermektedir.Bipolar bozukluğun tedavisinde valproik asid ve lamotrijin kombinasyonunun etkili ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aims of the study are: (1) to investigate the pharmacokinetic interactions between valproic acid and lamotrigine drugs that are used as a new generation antiepileptics used in the treatment of bipolar disorder, (2) to examine the possible relationships between plasma concentrations of valproic acid/lamotrigine and the incidence of clinical response/adverse effects.In this study 12 bipolar disorder patients have been studied. Plasma concentrations of lamotrigine were measured by HPLC and plasma concentrations of valproic acid were measured by FPIA technology in patients. Clinical response to lamotrigine and valproic acid were determined by MADRS, BECH- Rafaelson, CGI and IGD; adverse effects were determined by UKU side effect scale.After adding lamotrigine in bipolar disorder patients who are treated with valproic acid, there was no statistically significant difference between the plasma valproic acid concentrations in 0-14, 0-28 and 14-28.days. There was no statistically significant difference in plasma valproic acid concentrations between the patients who did and did not use quetiapine in addition to combination treatment.Our findings showed that there is no statistically significant difference among the patients responding and non-responding to drug theraphy and patients in which adverse reactions were and were not observed with respect to plasma drug concentrations.We think that valproic acid and lamotrigine combination is effective and safe in the treatment of bipolar disorder.