Minik tenisçilerin ( 9-12 yaş ) müsabaka dönemi sezonal güç değişimleri ve bazı fizyolojik parametrelerdeki değişimlerinin incelenmesi.
Study on the seasonal changes in power and changes of some physiological parameters of 9-12 ages tennis players in competitive periods.
- Tez No: 236337
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: çocuk, fizyolojik parametreler, müsabaka dönemi, tenis, child, physiological parameters, competitive period, tennis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Minik Tenisçilerin ( 9-12 Yaş ) Müsabaka Dönemi Sezonal Güç Değişimleri ve Bazı Fizyolojik Parametrelerdeki Değişimlerinin İncelenmesi.Bu çalışmanın amacı; 9-12 yaş tenisçilerin müsabaka döneminde ki sezonal güç değişimlerini ve bazı fizyolojik parametrelerindeki değişimin incelenmesidir.Çalışmaya Ankara Tenis Kulübü sporcularından, spor yaşı ortalama 3.5 ± 0.1 yıl olan, 9-12 yaş aralığında 14 erkek 9 kız olmak üzere toplam 23 sporcu katılmıştır. Çalışma aynı sporculara, 1. ölçümler müsabaka döneminin başında, 2. ölçümler müsabaka döneminin bitiminde olmak üzere iki kez yapılmıştır.Sporculara her iki dönemde de boy, ağırlık, durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 20 m sürat, pençe kuvveti, ayak kuvveti, sırt kuvveti, deri altı yağ ölçümü, kol uzunluğu, üst bacak çevresi ve biceps çevresi ölçümleri yapılmıştır.Elde edilen veriler amaca uygun olarak tablolaştırılmış. Betimsel istatistik lerin yanı sıra, ön ve son test verilerinin karşılaştırılması Paired Samples T test uygulanarak hesaplanmıştır. İstatistiksel analiz SPSS 11.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır.Sporculardan müsabaka dönemi başında ve sonunda alınan ölçümlerin istatistik değeri T test sonucuna göre; dikey sıçrama, durarak uzun atlama, pençe kuvveti, ayak kuvveti, sırt kuvveti, biceps çevresi, üst bacak çevresi değerlerinde anlamlı bir artış ( p < 0.05 ), ağırlık, BKİ ( Beden Kitle İndeksi ),VY% ( Vücut Yağ Yüzdesi ) ve derialtı yağ ölçümlerinden triceps, biceps, iliac, subscapula, abdomen, thigh değerlerinde anlamlı bir azalma gözlenmiştir ( p < 0.05 ). Buna karşın 20 m sürat, boy, calf ölçümü, kol uzunluğu, anaerobik power değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmemiştir ( p > 0.05 ).Çalışma bulgularıyla minik tenisçilerin müsabaka dönemi ölçüm sonuçlarından genel olarak olumlu yönde bir gelişme sağladığı tespit edilmiştir. Kuvvet ve fiziksel uygunluk değerlerinde müsabaka dönemi sonunda görülen artış literatür bulgularına uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Study on the seasonal changes in power and changes of some physiological parameters of 9-12 ages tennis players in competitive periods.The purpose of this study is to analyse the seasonal changes in power and some physiological parameters changes in competitive periods of 9-12 ages tennis players.A total of 23 players from Ankara Tenis Club participated in the study; 14 young boys, 9 young girls. Average of sport ages are 3.5 ± 0.1 years. In this study measures were two times carried out to players: First measures in beginning of competitive periods, second measures in the end of competitive periods .Height, weight, standing long jump, vertical jump, 20 m sprint test, hand grip strength, foot strength, back strength, body fat percentage, body mass index, skinfold thicknesses, arm length, quadriceps circumference, biceps circumference, total scinfold measurements were applied to players in either season.Results were showed in diagrams.The paired simple T test was used to compare of beginning and ending test results in addition to descriptive statistic. In statistical analyses, SPSS 11.0 package programme was used.According to results of T test statistic: Vertical Jump, Standing long jump, hand grip strength, leg strength, back strength, biceps circumference, quadriceps circumference were significantly increased ( p < 0.05 ).Weight, BMI ( Body Mass Index ), % FAT, triceps, biceps, iliac, subscapula, abdomen, thigh significant decrease ( p < 0.05 ) . Significant changing wasn?t determined in 20 m sprint, height, calf, arm length and anaerobik power ( p > 0.05).As a conclusion of this research, measures of ending competitive period were determined to be positive direction aging in general. According to measures of literature, increase of power and phsical fitness in ending competitive period is appropriate.