LEEP ile tedavi sonrası rekürrent ve residüell CIN-2 ve CIN-3 olgularının belirlenmesinde sitoloji ve HPV testinin yeri
To evaluate the predictive value of cervical cytology and HPV-DNA (Status) test to determine residual or recurrent CIN-II-III lesions
- Tez No: 294264
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET DİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HPV, CIN-2, CIN-3, LEEP, servikal intraepitelyal neoplaziler
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, CIN-2 ve CIN-3 tanısı ile LEEP uygulanan hastalarda, residüel ve rekürrent CIN-2/3 lezyonlarının belirlenmesinde servikal sitoloji ile HPV testinin yerini belirlemek amacı ile yapıldı.Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniğinde CIN-2 ve CIN-3 tanısı ile LEEP uygulanan 77 olgunun retrospektif analizi ile gerçekleştirildi. Tedavi sonrası altıncı ayda residüel ve rekürrent hastalığın belirlenmesinde sitoloji, HPV testi, cerrahi sınır ve sigara içiciliği karşılaştırıldı. Sitolojik inceleme konvansiyonel yöntem ile HPV testi ise PCR ile yapıldı. Tüm olgulara servikal kolposkopi, biyopsi ve endoservikal küretaj uygulandı.Çalışma kapsamında olan 77 CIN-2/CIN-3 olgusunun yaş ortalaması 41,5 (30-65 arası) idi. Hastaların büyük çoğunluğunun CIN-3 (59/77) %76,6 lezyonu olduğu saptandı. Cerrahi sınır pozitiflik oranı (25/77) % 32,5 bulundu. 6. ayda residüel ve rekürrent hastalık saptanan 14 olgunun %18,1 (14/77) çoğunluğu (12/14) %87,7'si CIN-3 vakalarıydı. Olguların büyük çoğunluğunda (64/77) % 83 herhangi bir HR-HPV saptanmaz iken 13 olguda % 17'sinde HR-HPV testi pozitif idi. Residüel/rekürrent CIN-2 ve CIN-3 olgularını ön görmede HPV testi, sitoloji, sigara kullanımı ve cerrahi sınır pozitifliği değerlendirildiğinde en yüksek belirleyicilik değerine HPV testinin sahip olduğu ve bu belirleyiciliğin istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Bu değerler sırası ile (p=0,0001; p=0,48; p=0,001) idi.Sonuç olarak LEEP ile tedavi edilen CIN-2, CIN-3 olgularının tedavi başarısızlıklarının belirlenmesinde HPV testinin tek başına daha etkin olduğu, bu testin tek başına kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
To evaluate the predictive value of cervical cytology and HPV-DNA (status) test to determine residual or recurrent CIN II-III lesions.Seventy-seven cases that underwent LEEP procedure for CIN II and III were reviewed retrospectively in University of Mersin School of Medicine Department of Obstetrics and Gynaecology. To determine residual/ recurrent disease, cytology, smoking status, HPV-DNA and, surgical margin status were compared in 6th months later following the primer treatment. Cytological examination was performed by conventional technique and HPV status was determined by PCR. We performed colposcopy, colposcopy directed cervical biopsy and, endocervical curettage to all cases.We reviewed clinical data of 77 cases with CIN II-III retrospectively. Mean age was 41,5 (Between the 30-65 age). Final histopathologic diagnosis was CIN III in 76.6 % (59/77) of cases. Margin positivity was seen in 32,5 % (25/77) cases. At 6th month of follow-up, 14 cases (18,1 %) were diagnosed as residual or recurrent disease. 87,7 % (12/14) of recurrent or residual cases were diagnosed as CIN III. HPV-DNA was detected in 13 cases (17 %). HPV-DNA status, cytology, smoking and, surgical margin status were compared to determine best predictive to detect residual or recurrent disease CIN II-III. Statistical analysis revealed HPV DNA was best predictive value to determine residual or recurrent disease (p=0.0001, p=0.48 and p=0.001 Respectively)HPV-DNA is the single predictive test to determine recurrent/residual lesion following the LEEP procedure for the CIN II-III diagnosis. HPV-DNA could be used as single follow-up test to predict recurrences.Key word: HPV, CIN-2, CIN-3, LEEP, cervical intraepitelihal neoplasia