Ketaminin testiküler iskemi reperfüzyon hasarındaki etkisi
Effects of ketamine on testicular ischemia reperfusion injury
- Tez No: 236384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM DAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Testis, iskemi-reperfüzyon, ketamin, histopatoloji, malondialdehit, Testis, ischemia-reperfusion, ketamine, histopathology, malondhyde
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Herhangi bir nedenle torsiyon gelişen ve ardından detorsiyone edilen testiste ( T/D ), meydana gelen reperfüzyon sonrası, hasarlanmanın devam ettiği görülmüştür. Bu durumdan iskemi-reperfüzyon ( I/R ) hasarı sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, I/R hasarında ketaminin etkilerini incelemektir.Çalışmada 40 adet Wistar Albino erişkin sıçan kullanıldı. Tüm gruplarda anestezi, inhalasyon yoluyla uygulanan sevofluran anestezisi ile sağlandı. Grup 1, Kontrol Grubu ( n: 10 ): Hiçbir cerrahi işlem yapılmadı. Diğer gruplarla eş zamanlı olarak intraperitoneal yolla ( İP ) serum fizyolojik ( SF ) ( 1cc/kg ) uygulandı. Grup 2, Sham Grubu ( n : 10 ): Sağ testisler midskrotal vertikal insizyonla dışarı alındıktan sonra torsiyone edilmeden, tunika albuginealarına ipek sütür konarak tekrar anatomik yerlerine yerleştirildi. Diğer gruplarla eş zamanlı olarak İP yolla SF ( 1cc/kg ) uygulandı. Grup 3, ( T/D ) + SF Grubu ( n: 10 ): Sağ testiste oluşturulan 6 saatlik torsiyon sonrası detorsiyone edilmeden 10 dk önce İP, SF ( 1cc/kg ) uygulandı. 24 saat detorsiyonda bırakıldı. Grup 4, ( T/D ) + Ketamin Grubu ( n : 10 ): Sağ testiste oluşturulan 6 saatlik torsiyon sonrası, detorsiyone edilmeden 10 dk önce İP ( 100 mgr/kg ) ketamin uygulandı. 24 saat detorsiyonda bırakıldı. Deney süresince sol testislere işlem yapılmadı. 30 saatlik deney sonunda tüm gruplardaki hayvanlar sakrifiye edilerek testisleri bilateral olarak çıkarıldı. Doku MDA düzeyi bakılıp, histopatolojik inceleme yapıldı. Testisküler T/D' nun hem ipsilateral hem de kontralateral testiste oksidatif stres ve doku hasarına neden olduğu biyokimyasal histopatolojik olarak saptandı. Doku malondialdehit ( MDA ) düzeyleri açısından; grup 1 ve 2 ile grup 2 ve 3 arası farklar anlamlıyken, grup 3 ve 4 arasında anlamlı fark görülmemiştir. Histopatolojik hasar derecesi açısından; grup 3 ve 4 arasındaki fark anlamlı olup, hasar ketamin uygulanan grupta daha azdır.Testis T/D' na bağlı olarak gelişen İ/R hasarının önlenmesinde ketamin koruyucu etkiye sahip bir ilaç gibi görünmektedir. Ketaminin koruyucu etkisi histopatolojik olarak saptansa bile, biyokimyasal olarak gösterilememiştir. Bu yüzden ketaminin testis iskemi reperfüzyon hasarındaki etkisini göstermek için belki daha farklı biyolojik markerlara gerek olabilir.
Özet (Çeviri)
It was observed that tissue damage in torsioned testicular tissue was still continued after detorsionation ischemia, reperfusion injury is attiributed to this condition. Our aim was analyze the effects of ketamine on ischemia reperfusion injury.İn this study we used 40 wistar albino rats. Sevofloran inhalation anesthesia was choosen for anesthesia of all animal groups. Group 1 (n:10): surgery was not done. İntraperitonally ısotonic serum was injected ( 1cc/kg) concomittanly with other animal groups (Control Group), Group 2 (n:10): Right testis was taken out to from scrotum after midscrotal incision . Testis was not torsioned and sutured to the tunica albuginea with silk sutures and putted in it is anatomical position . Isotonic serum was injected intraperitoneally (1 cc/kg) (Sham Group) , Group 3 (n:10): Testicular torsion was created in right testes during 6 hours. Ten minutes before detorsion was started intraperitonally isotonic serum (1 cc/kg) was injected. After this procedure 24 hours detorsion time was achieved. Group 4 (n:10): Testicular torsion was created in right testes during 6 hours. Ten minutes before detorsion was started intraperitonally ketamine (100 mg/kg) was injected. After this procedure 24 hours detorsion time was achieved. Any surgical procedures were done on left testes during all studies. All animals were sacrified 30 hours after surgical procedures were started. All the testes were extracted bilaterally. Tissue MDA levels was measured. Histopathological procedures were done.İt was stated that both biochemically and histopathogically; torsion and detorsion of one testis can effect both testis and can cause oxidative stress and tissue injury. Tissue malondyaldehyde levels difference between groups 1, 2 and group 2, 3 were considerable but it was not considerable between group 3 and 4. In order to histopathological studies the tissue damages were not considerable between groups 3 and 4. This tissue damages were observed less in the which ketamine was applicated group.Ketamine is the effective medication in testicular torsion detorsion procedures that prevents ischemia reperfusion injury that cause tissue damage .We observed preventive effects of the ketamine on the testicular tissues histopathologically but this positive effects were not supported in biochemically studies. According to the these findings in the evulating effects of ketamine on the testicular ischemia reperfusion injuries additional or new biochemically markers levels should be measure.